Киномани и меломани едва ли биха спорили, че правилният избор на песен може да направи един добър кинематографичен момент страхотен, а пък лошият може да съсипе една иначе прилична сцена. Трябва да признаем - създаването на филмов саундтрак си е отделен вид изкуство.

“Джурасик Парк”, “Хари Потър”, “Кръстникът” - кои са най-добрите филми, правени по книги

Най-добрите филми, правени по книги

Историите от книги, оживели и на екран

Lifehacker ни представят селекция с цели 32 от най-добрите според тях песни от филми. Ние пък сведохме подбора до осем от нашите любими - ето кои са те.

"Треска в събота вечер" (1977)

Филмът с Джон Траволта излиза във времето, когато диско музиката е във вихъра си. Тогава Bee Gees са една от най-слушаните групи, а "Треска в събота вечер" се превръща в абсолютен хит. Саундтрак албумът, част от който е парчето "Night Fever", е сред 10-те най-продавани на всички времена.

"Пурпурен дъжд" (1984)

"Пурпурен дъжд" е името на мюзикъл, на песен и на албум на Принс. В него се съдържат още песните "When Doves Cry", "Let"s Go Crazy", "The Beautiful Ones".

"Топ Гън" (1986)

Въпреки че песента на Berlin - "Take My Breath Away" печели Оскар през 1986 г., друга песен, също част от саундтрака на филма "Топ Гън", заслужава споменаване. И това е "Danger Zone" на Кени Логинс - енергично парче с нахъсващ текст, част от албума Playing with the Boys.

"Мръсни танци" (1987)

За това колко успешна е песента "(I"ve Had) The Time of My Life", част от филма "Мръсни танци", подсказва фактът, че е спечелила Оскар. В комбинация с "She"s Like the Wind" на Патрик Суейзи се получава един от най-запомнящите се саундтраци на 80-те години на миналия век.

"Батман" (1989)

След кратък възход с първите два филма за Супермен, за филмите за супергерои не е добър период, когато Тим Бъртън поема "Батман". Тогава Принс също се надява на възраждане. Малко по-късно той и Warner Bros. се обединяват, за да бъде създаден саундтракът към филма "Батман" от 1989 г.

"Бодигард" (1992)

Филмът не е считан за класика, за разлика от Уитни Хюстън и песните ѝ I "Will Always Love You", "I Have Nothing", "I"m Every Woman" и "Run to You". Саундтрак албумът към филма "Бодигард" е всъщност третият най-продаван албум за всички времена.

"Криминале" (1994)

Щом чуем за режисираното от Куентин Тарантино "Криминале", веднага в съзнанието ни изниква сцената с танца между героите на Ума Търман и Джон Траволта. Изобщо целият саундтрак, както и филмът, са едно от ярките културни явления на 90-те години.

"Трейнспотинг" (1996)

Оскари 2023, София Филм Фест и номинираните за наградата филми, които ще видим на фестивала тази година

7 претендиращи за Оскар филма, които да гледаме на кино у нас

Чакането няма да е дълго

За саундтрака на "Трейнспотинг" може да се каже, че е като една своеобразна капсула на времето. В него са включени песни от някои от най-добрите бритпоп групи за времето си, каквито са Blur, Sleeper и Elastica например, но също и вечни песни като "Perfect Day" на Лу Рийд. А пък парчето "Lust for Life" на Иги Поп стана неразривно свързано с филма.