Филмите, създадени по книги, са наистина много. Малко обаче са добрите. И това се получава така, тъй като да се обхване съдържанието на цял роман в двучасова екранизация не е никак лесна работа. Но следващите десет заглавия определено са сред тези, които си заслужава да изгледаме (и прочетем) - именно те ни доказват, че задачата да се филмира книга може и да е трудна, но не и невъзможна.

"Батман", "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", IMDb и кои са най-популярните филми в сайта за 2022 г.

Кои са най-популярните филми в IMDb през 2022 г.

На първо място съвсем заслужено е...

"Гордост и предразсъдъци" (по книгата на Джейн Остин)

Класическата любовна история по книгата на Джейн Остин е адаптирана многократно. Точно версията с участието на Кийра Найтли и Матю Макфейдън обаче се счита за най-добрата, понеже е с най-реалистичен подход.

"Магьосникът от Оз" (по книгата на Лиман Франк Баум)

Класиката от 1939 г. с участието на Джуди Гарланд си заслужава да се изгледа минимум веднъж в живота. Забележителна за онова време е употребата на Technicolor, а запомняща се е също и музиката. Достатъчно е само да споменем изпълнението на "Over the Rainbow".

"Малки жени" (по книгата на Луиза Мей Олкът)

Не без причина са правени цели седем адаптации на книгата "Малки жени". Все пак полуавтобиографичният роман на Луиза Мей Олкът за сестрите Мег, Джо, Бет и Ейми е смятан за класика. Освен това все още е също толкова приказен, колкото и когато е публикуван през 1868 г. За най-добрата интерпретация на "Малки жени" пък е считана най-новата - тази с участието на Лора Дърн, Мерил Стрийп, Сърша Ронан и Флорънс Пю.

"Дяволът носи Прада" (по книгата на Лорън Уайзбъргър)

В този филм Мерил Стрийп влиза в ролята на най-студената, най-страшната и най-плашещата шефка на модното списание Runway. Нейна пълна противоположност пък е героинята на Ан Хатауей - невежа, изобщо не е в крак с тенденциите, но се смята за сериозна журналистка. Учудващо е как двете обаче някак успяват да се сработят. Точно тази интерпретация на книгата на Лорън Уайзбъргър е отличена именно заради великолепните изпълнения на двете актриси.

Поредицата "Хари Потър" (по книгите на Дж. К. Роулинг)

Едва ли в края на 90-те години на миналия век някой би предположил, че поредицата "Хари Потър" (както книгите, така и филмите) би се превърнала във феномена, който все още наблюдаваме. Читатели и зрители продължават да са обсебени от историята за "момчето, което оцеля" и приключенията му в света на магьосниците. Десетилетия по-късно вечните теми за приятелството и любовта са също толкова завладяващи както когато ги четем, така и когато ги гледаме.

"Мълчанието на агнетата" (по книгата на Томас Харис)

Ако вече сме гледали филма по книгата на Томас Харис, то едва ли има как да сме забравили една от най-ярките сцени в него. В нея Антъни Хопкинс, който е в ролята на Ханибал Лектър, пита героинята на Джоди Фостър: "Е, Кларис... спряха ли агнетата да крещят?" В случай че пък все още не сме гледали филма, време е да наваксаме пропуска си.

"Изкуплението Шоушенк" (по книгата на Стивън Кинг)

"Изкуплението Шоушенк" все още е на позиция номер едно в класацията на IMDb на най-високо оценените филми. Вече смятан за класика, филмът продължава да е любим както на зрители, така и на критици. В случай че още не сме го гледали, добре е да имаме предвид да се подготвим за драма. Но не просто каква да е, а драматична история за затворници, в която надеждата е сред главните герои.

"Джурасик Парк" (по книгата на Майкъл Крайтън)

За да бъде филмът по книгата на Майкъл Крайтън част от този списък явно има нещо привличащо в история, в която динозаврите преследват хора. Е, вкусове всякакви. Разбира се, в екранизацията има известно прекрачване на границите на науката, както и високомерие пред природата, но както се казва - на филм като на филм.

"Кръстникът" (по книгата на Марио Пузо)

Криминалният филм по книгата на Марио Пузо е възхваляван заради актьорските изпълнения в него, архетипните герои, както и множеството реплики, които вероятно се цитират на всяка минута все някъде по света. В кадрите на "Кръстникът" има много символистични елементи, историята не е проста, но пък филмът сам по себе си не е сложен за проследяване. Ако още не сме му дали шанс, сега му е времето да го направим.

Поредицата "Властелинът на пръстените" (по книгите на Дж. Р. Р. Толкин)

Тук няма смисъл от многословие. Екранната поредица от филми "Властелинът на пръстените", създадена по книгите на Дж. Р. Р. Толкин се смята за една от най-добрите, и то не само във фентъзи жанра, а изобщо в киното. Доказателство за това, че историята все още владее феновете си е фактът, че сега можем да гледаме и Rings of Power - сериалът, чието действие се развива хиляди години преди събитията от "Властелинът на пръстените", напомнят от Glamour.