Шиниъд О'Конър ни напусна изненадващо това лято, малко преди да успее да издаде първия си нов албум от осем години насам No Veteran Dies Alone. Дали той ще види бял свят ще реши семейството й, но една нова песен със сигурност ще чуем.

Шиниъд О'Конър и четирите ѝ неуспешни брака - какво знаем за тях

4 брака и 3 извънбрачни деца - какво знаем за връзките на Шиниъд О'Конър

Един бурен любовен живот

Месеци преди смъртта си ирландската певица "подарява" "The Magdalene Song" на създателите на новия драматичен сериал на ВВС The Woman in the Wall. Песента е включена във финалния му епизод.

Зад филма, като и зад песента на О'Конър, стои една вековна практика в Ирландия, която и до момента хвърля тъмна сянка върху историята на католическата църква в страната - създаването и поддържането на институции за наказание и превъзпитание на неомъжени бременни момичета и жени.

Определяни като "църковни трудови лагери" в Magdalene Laundries (буквално "пералните на Магдалена" от англ.) жените и момичетата са били принудени да работят без пари, като са получавали минимална дажба храна и са били подлагани на унижения от страна на монахините.

The Woman in the Wall проследява историята на Лорна (Рут Уилсън) - жена на средна възраст, която търси истината за случилото се с бебето й, отнето й в една от "пералните". Самата Шиниъд също е била изпратена за няколко месеца в църковната институция, когато е била хваната да краде от магазин.

Завършеният вид на "The Magdalene Song" е дело на Дейвид Холмс, с когото О'Конър работи в последните си години. "Много съжалявам, че Шиниъд не е тук, за да види сериала. Щеше да се гордее", казва той пред Guardian. "Не мога да повярвам, че последната пералня затваря врати чак през 90-те години на миналия век. Тези момичета са били подлагани на мъчения."