Super Mario Bros. е първият филм, създаден по видео игра, който излиза през 1993 г. 30 години и 40 филма по-късно кино индустрията все още търси вдъхновение от света на игровите конзоли.

Но да пренесеш герои и сюжети от компютъра на малкия (който често е голям) екран явно не е никак лека задача. Причината: много от игрите минават за върхови постижения в своя жанр, но така и не успяват да намерят достоен нов живот в кината. А виновни са както опростяването на сценария, така и лошите кастинг решения, а на моменти и абсолютното неразбиране на изходния материал.

Идея си нямаме колко време HBO са прекарали в осмисляне на тази утвърдила се от реалността тенденция, но е факт, че през ноември 2020 г. обявиха, че подготвят своята версия на The Last Of Us - една от най-награждаваните и успешни игри, която излиза през 2013 г. и се превръща не само в касов хит със своите 3.4 милиона копия, продадени за три седмици (и над 30 милиона след това), но и в попкултурен феномен.

Действията в играта The Last Of Us се развиват в пост апокалиптична Америка, опустошена от пандемия, която превръща заразените хора в кръвожадни чудовища. И макар подобен сюжет да не е нещо нечувано и невиждано, играта успява да докосне емоциите на всеки, който влезе в нейния свят. И точно в това е силата й - в способността да играе с човешките взаимоотношения, загубата, травмата и любовта.

За "The Last Of Us: Последните оцелели" HBO привличат двама добре познати на публиката актьори. И двамата са любимци от Game of Thrones (Оберин Мартел и Лиана Мормонт), и двамата обаче имат малко присъствие на екран и умират сравнително бързо в сериала. Е, тук няма да е така.

И докато в Троновете героите на Педро Паскал (Жената Чудо 1984, Мандалорецът) и Бела Рамзи (Тъмните му материи) нямаха допирна точка, в "The Last Of Us: Последните оцелели" е точно обратното. По стечение на обстоятелствата тук той ще е трафикантът, а тя - пратката за доставяне.

Актьорският им ансамбъл HBO допълва с Мъри Бартлет (Еми за най-добра поддържаща мъжка роля в "Белия Лотус"), с Габриел Луна ("Терминатор: Мрачна Съдба", "Агентите на ЩИТ"), с Мелани Лински (Роуз от "Двама мъже и половина") и с Джефри Пиърс ("Касъл Рок").

И тук името на последния се набива на очи повече - и то не защото останалите не са добри, напротив. Джефри Пиърс обаче има предистория с играта - той озвучава един от главните персонажи в продължението й от 2020 г. The Last of Us: Part II. А тази приемственост между игра и сериал съвсем не е случайна. Всъщност създател на сериала е самият Нийл Друкман, който е един от най-важните хора за играта и е писал сценария й. За "The Last Of Us: Последните оцелели" той обещава да се придържа максимално близо до изходния материал и да не прави и компромис нито с емоционалния му заряд, нито с чувствителните теми в него.

Каква е цената, която всеки е готов да плати, за да спаси хората, които обича, кога губим човечността си, какво представлява свободата и как сме готови да я защитаваме... Всички тези въпроси, загатнати още в трейлъра на сериала ни се задават и в първия му епизод на фона на екшън, трилър и драма, докато героите се подготвят да се впуснат в неразпознаваемите след апокалипсиса американски градове.

Естествено, първият епизод разкрива ретроспективно каква е причината за колапса на цивилизацията и избухването на ужасяващата пандемия през очите на Джоел (Педро Паскал). След това ни пренася 20 години напред в един от укрепените милитаризирани градове, в който животът е подчинен на оцеляването, а статуквото е родило нелегалната гражданска опозиция Светулките.

Сред този контролиран хаос съдбата среща Джоел с младата и своенравна Ели (Бела Рамзи). Джоел има трудната задача да изведе момичето нелегално от града, без да подозира нищо за нейната важност...

Всеки епизод от приключенията им е заснет от различен режисьор, снимал успешни сериали в различни жанрове. Сред тях се открояват Джеръми Уеб ( Umbrella Academy, "Живите Мъртви", "Легион"), Питър Хор (It" a Sin, Deardevil), Лиза Джонсън (Dead to Me) и дори номинираната за Оскар през 2021 г. за чуждестранен филм Ясмила Збанич. Очакваме, че чрез разнообразният им подход и опит, сериалът ще бъде достатъчно интересен, а сложността на героите му - предадена детайлно и всички съпътстващи действието нюанси.

Комбинацията от интригуващ сценарий, талантлив екип зад и пред камерата и емоционалните теми в "The Lust of Us: Последните Оцелели" вече предизвикаха лавина от одобрение сред критиците. Според тях сериалът надхвърля жанровите си ограничения с универсалните теми за оцеляването, любовта, семейство и проблемите на социума, като остава верен на традициите на хорър и трилър филмите. Някой от тях дори го определиха като най-добрата екранизация по игра правена някога.

Първи епизод на "The Lust of Us: Последните Оцелели" е в HBO Max от 16 януари