В последните почти 20 години Джейми Оливър е един от най-популярните и обичани телевизионни готвачи. Автор на десетки различни предавания, 25 успешни кулинарни книги, както и стоки с неговата марка, за Оливър все пак има нещо, което не е правил до момента.

Кулинарно риалити шоу. "Знам, че всички ги обичат, но мен леко ме напрягат, изнервят, стресират... не са моето нещо", признава 46-годишният готвач пред ВВС.

Въпреки това той се съгласява за първи път да бъде съдия в телевизионно състезание на кулинарна тематика. А това, което го кара да приеме е, че в The Great Cookbook Challenge участниците се състезават, за да спечелят първия си договор за издаване на книга с рецепти.

"Най-невероятното нещо с издаването на книги е, че всеки може да бъде публикуван. Това че си най-добрият готвач в страната не означава, че заслужаваш книга повече от страхотен готвач, който по стечение на обстоятелствата е и самотна майка например."

Оливър пояснява, че в участниците в шоуто ще търсят добре написани рецепти, които ще бъдат тествани в ефир и които предлагат нещо наистина автентично. В журито заедно с него са издателката Луиз Мур, кулинарният критик Джими Фамурева и авторката на кулинарни книги Джорджина Хейдън.

The Great Cookbook Challenge се излъчва от 31 януари по Channel 4.