Ако съдим по някои от първите заглавия, които излязоха през новата година, 2021 г. се очертава доста интригуваща и пъстра от литературна гледна точка.

Снимка 513997

Източник: Enthusiast

"Тайните убежища"

Макар да е една от нашумелите автори в родната си Франция, Жером Лубри до момента не беше познат на българските читатели. Enthusiast поправят тази грешка с третия му роман, който заплита в едно най-добрите похвати на психологическия трилър, мистерията и фантастиката. Действието се развива на малък остров, обитаван само от възрастни. Сандрин трябва да събере от там вещите на баба си, която всички описват като лъчезарен човек. Спомените на Сандрин за нея обаче са съвсем други, а островът й се струва все по-загадъчен и изпълнен с тайни.

Изд. Enthusiast, 20 лв.

Снимка 513995

Източник: колаж / Обсидиан

"Мъжът с червеното палто"

Запознатите с книгите на Джулиан Барнс трябва да са наясно, че от него не може да очакваме просто история. А в този роман се преплитат биографиите на трима реално съществували мъже, исторически факти и умело обрисуване на една от епохите, белязали Европа - Бел Епок. Мъжът от заглавието е френският хирург и гинеколог Самюел Поци, чието пристигане в Лондон отключва поредица събития и познанства.

Изд. Обсидиан, 24 лв.

Снимка 513996

Източник: колаж / Colibri

"Тревожна кръв"

Детектив Корморан Страйк се завръща с пореден заплетен случай - една жена го моли да се заеме с търсенето на майка й, изчезнала преди 40 години. "Студеният" случай се превръща в не толкова студен в ръцете на Страйк, който отново работи с помощта на вярната си съдружничка Робин Елактон. Припомняме, че Робърт Галбрейт е псевдоним ни Дж. К. Роулинг, която иска да постави разделителна линия между историите за Хари Потър, с които я познаваме, и новото й амплоа на криминален автор.

Изд. Colibri, 30 лв.