Когато говорим за гений, вероятно в главата ни първо изникват имена като Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг - хора, чиито интелект е доказан не само чрез тестове за интелигентност, но и с гениалните им открития. Те обаче отдавна не са сред нас.

А ако обърнем поглед към настоящето, вниманието ни се спира на едно 11-годишно момиче. Тара Шарифи е от Иран, но живее и учи във Великобритания. Наскоро тя се явява на тест за интелигентност на Менса в Оксфорд. А резултатът е способен да преобърне живота й.

Момичето изкарва цели 162 точки, което е най-високият възможен резултат на IQ теста. Това е и над т.нар. ниво на гениите. С него Шарифи успява да надвие по точки дори Айнщайн и Хокинг. Откривателят на Теорията на относителността е с резултат 160 - също като на  английския астрофизик. 

11-годишната ученичка споделя, че не е очаквала подобен резултат. Решението да се яви на теста пък е било по-скоро на родителите й. А след него тя вече е член на Менса - организацията на хората с най-висок коефициент на интелигентност в света, пише SBS Life.

Каква е връзката между забравянето и интелигентността

Каква е връзката между забравянето и интелигентността

Любопитно ново проучване

В бъдеще Шарифи смята да се занимава с математика, а всички от обкръжението й са категорични, че я чака блестящо бъдеще.