Кой не обича хубави истории за духове? Особено ако става въпрос за отвлечен от невидими сили автобус, който вилнее из улиците и причинява катастрофи...

Легендата гласи, че именно това се е случило през юни 1934 г. в Лондон, а главният герой в нея е червеният двуетажен градски автобус, който за всички нас е една от емблемите на английската столица.

В развитите европейски столици градският транспорт обикновено е евтин, безопасен и удобен начин за придвижване както през деня, така и през нощта. През 1934 г. в Лондон се движат едва няколко нощни автобуса, които не били особено редовни. Легендата гласи, че именно един от тях поел по странен и опасен курс, давайки началото на една от най-известните и странни истории за призраци в Лондон.

Снимка 533307

Източник: iStock

Градският мит разказва за човек, който карал през нощта спокойно автомобила си по иначе празна улица в западен Лондон, когато буквално от нищото се появил червен двуетажен автобус и се устремил с висока скорост срещу него. Шокираният шофьор на автомобила се опитал да избегне удара и завил рязко встрани, вследствие на което изгубил контрол и се ударил в сграда до пътя.

И тук изходът от историята се разделя на две. Едни твърдят, че колата избухнала в пламъци, а шофьорът загинал в пожара. Друга версия пък гласи, че той оцелял достатъчно дълго, за да разкаже на дошлите на мястото на инцидента полицаи какво точно се е случило.

Според първата версия на мястото на инцидента е имало няколко свидетели, които са разказали на властите за призрачния автобус, който дошъл буквално от нищото, бил е напълно празен (нямало дори шофьор) и е изчезнал в момента, в който колата е излетяла от пътя.

Снимка 533310

Източник: iStock

Като при всяка легенда, странното е, че описанието е много конкретно - автобусът е бил с номер 7 и надпис General отстрани. Това е била характерната окраска на автобусната компания London General. Тя била закрита година по-рано през 1933 г., след което била заменена от новата компания London Transport, която започнала да обслужва града.

Според очевидците вътрешността на автобуса била напълно осветена, което им позволило да видят, че той е празен. Машината без шофьор се появила точно в 1:15 часа сутринта и изчезнала няколко минути по-късно.

Автобусът не изчезва напълно след първия инцидент и според разкази на различни хора се появява многократно през годините. Някои вярват, че до днес той е причинил стотици катастрофи от сходен характер.

Общото между случаите е, че автобусът без шофьор се появява винаги в 1:15 часа, като невинаги е в движение.

Снимка 533311

Източник: iStock

Твърди се, че понякога червената машина е паркирана и изчезва в мига, в който някой добре подпийнал местен я сбърка за реален автобус и се опита да се качи вътре. А това, според поверието, не е добра идея, тъй като всеки, който някога е успял да влезе вътре, е изчезнал завинаги. Дали това действително се е случило някога, историята мълчи.

В зависимост от това на кого вярваме, ако изобщо вярваме на която и да е от тези истории, Автобус номер 7 е вилнял по лондонските улици в продължение на едва десетилетие, пише Autoevolution.

Други твърдят, че последно той е бил забелязан през май 1990 г., когато са били извършени промени по "любимата" му улица - St. Mark's Road. Подобренията по въпросната улица провокират нова порция слухове, че именно това е била целта на призрачния автобус - да накара градската управа да обезопаси по-добре опасната отсечка.

Всичко това е доказателство, че дори нещо толкова спокойно и безопасно като двуетажен лондонски автобус, може да бъде главен герой в една добра история за призраци. Сигурно е, че числото 7 не носи щастие в този случай.