София Тепла е само на 13 години, но вече е вписана в Книгата за рекордите на Гинес. При това въпреки че е жител на Украйна - с продължаващата война и постоянни бомбардировки.

Арат Хосейни - 6-годишното момче с невероятна физика и умения

Шестгодишното момче с шест плочки на корема

Тялото и волята се тренират от малък

Тинейджърката получи място в раздела за млади постижения в предстоящата книга на рекордите за 2024, както и две години преди това - за своите впечатляващи акробатични умения.

На 10 февруари, 2022 г. тя записва най-бързото време (10,49 секунди) за изминаване на 20 м в т.нар. "contortion roll" - сложна маневра, свързана със силно огъване на тялото. Контортионзмът е вид изкуство, при което изпълнителите демонстрират уменията си за изключителна физическа гъвкавост, изпълнявано от акробати или циркови артисти.

Уменията си София демонстрира на снимачната площадка на италианското телевизионно предаване Lo Show Dei Record.

И въпреки успехите си до момента, София заявява, че иска да достига нови постижения и рекорди. Целта ѝ е да вдъхнови останалите да не губят мотивация, дори и когато са изправени пред "ужасни събития".

"С началото на войната в нашата страна загубих желание да тренирам толкова усърдно. Почувствах страх и апатия", казва момичето, която живее в малък град в Украйна. "Но после си казах, че трябва да продължа. И си поставих нова цел - още един световен рекорд."

И разказва, че първоначално е било трудно да провежда тренировки в залата заради "постоянните бомбардировки". Налагало ѝ се е да тренира на студено и без електричество, докато семейството ѝ не е успяло да закупи генератор.

Мечтите ѝ са да стане "известна циркова артистка" и да продължи да "чупи рекорди". Любовта ѝ към този вид изкуство започва на четиригодишна възраст от видеоклиповете в YouTube.

За да помогне надеждите на София да се сбъднат, на помощ идва майка ѝ, която създава цирково училище, когато дъщеря ѝ е на седем години. В него кани треньори от различни градове, за да споделят опита си.

Уменията, които София е усвоила, играят важна роля в ежедневието ѝ. "Използвам разтягането много често в всекидневните си дейности", казва тя. "Мога например да измия зъбите си с крака, когато ръцете ми са заети с нещо друго."

Книгата "Световни рекорди на Гинес 2024" излиза през септември, а разделът за младите участници представя изключителни рекордьори на възраст под 16 години, пише Indy100.