11-ият фестивал на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще се състои този януари в София. Първоначалната му цел да запознава публиката с традициите в ислямския свят се разрасна и днес фестът е много повече от колоритно културно събитие.

Снимка 397513

Източник: POZOR Ltd.

Програмата включва игрални, документални и късометражни филми, както и допълнителни събития като представяне на няколко тематично свързани с фестивала книги и музикални събития.

На фокус тази година е новото иранско кино, което има доста какво да предложи освен добре познатия вече на българската публика Асгар Фархади ("Раздялата", "Всички знаят"). Най-коментираният от филмите е "Тъмната стая" на Рухолах Хеджази, който представя привидно идиличния живот на младо семейство, който обаче е изпълнен с тайни.

Ливанският "Оскърбление" открива фестивала. Филмът на Зиад Дуейри за едно уж безобидно спречкване на улица в Ливан е номиниран за "Оскар" за чуждоезичен филм. Френската звезда Фани Ардан е в главната роля в "Татко Лола" - филм за млад мъж, който тръгва да търси баща си, за да открие, че той вече е жена.

Сред документалната програма специално внимание заслужава новият филм на Ян Артюс-Бертран "Мароко отвисоко", който с впечатляващи гледки от Атласките планини, светлините на Маракеш, крайбрежната Казабланка до сините сгради на Шефшауен и пясъчните дюни на Мерзуга.

Sofia MENAR е 15 до 31 януари в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център.