Часове ни делят от Коледа и няма как и последната ни празнична селекция с книги да не е на тази тема. Избираме те да са детски с пожелание за повече чистота, любопитство и радост, каквито носят децата. Светли празници!

"Снежният човек"

Когато излиза само с илюстрациите на Реймънд Бригс в края на 70-те години на миналия век, книгата бързо се превръща в класика за англоезичните деца. Сега се появява и на български, но с текста на Майкъл Морпурго и илюстрациите на Робин Шоу, вдъхновени от оригиналните.

Снимка 600545

Източник: Колаж / Сиела

Това е историята на малкия Джеймс, който е малко самотен в къщата в полето, в която живее с родителите си, баба си и кучето си. Когато една декемврийска утрин осъмва с поля, покрити със сняг, Джеймс не знае, че скоро ще се сдобие с първия си приятел - снежен човек.

Изд. Сиела, 17 лв.

"Коледната принцеса"

"All I Want for Christmas" e неофициалният химн на Коледа, Марая Кери е "Кралицата" на празника, а вече разполагаме и с неговата принцеса. Благодарение на... Марая Кери. Певицата издава първата си детска книжка в съавторство с Микаела Анджела Дейвис и с илюстрациите на Фууджи Такаши.

Снимка 600546

Източник: Колаж / Сиела

Това е историята на малкото момиченце Марая, която може и да живее бедно, но има най-важното, за да е щастливо - музиката и магията на Коледа. Поетичният български превод е дело на Мария Донева.

Изд. Сиела, 23 лв.

"Стив, коледният елф"

Съществува ли Дядо Коледа? Сигурно всяко дете си задава този въпрос и би направило всичко, за да види с очите си белобрадия старец. Елфът Стив, който живее на Северния полюс, пък се пита съществуват ли въобще децата, за които всяка Коледа подготвя подаръци.

Снимка 600547

Източник: Колаж / Enthusiast

И решава да провери, като тайно се вмъква в шейната на Дядо Коледа. Така попада в дома на малката Мей, която си мисли, че не е била послушна и няма да получи нищо за празника.

Изд. Enthusiast, 12 лв.