Колкото технологиите и човечеството да напредва в прогреса си, просто не може да се мери с природата и нейната сила. Именно природните бедствия са онова, което действа най-отрезвяващо, че всъщност сме доста уязвими.

А киното не един и два пъти е обръщало поглед към подобни сценарии, в които природата излива силата си върху нищо подозиращите хора. И понеже подобни филми има много, решихме да отсеем четири от тях, в които хората са изправени на ръба на оцеляването.

"Вулкан" (Volcano)

Започваме с един филм, който сме гледали доста пъти по родните телевизии, но винаги безотказно успява да привлече вниманието ни.

Действията във "Вулкан" (1997 г., наличен в Disney+) се развиват в слънчев Лос Анджелис, където сеизмолози започват да отчитат много странни и нетипични за града данни. Съвсем скоро става ясно, че трусовете, които се усещат, са дело на вулкан, който е на път да избухне.

И така по улиците на Лос Анджелис настава суматоха и хиляди хора се борят за живота си. А всички се уповават на Майк (Томи Лий Джоунс), който единствен има някаква идея как да спре разрушенията.

"След утрешния ден" (The Day After Tomorrow)

Прескачаме няколко години напред, за един апокалиптичен филм, който в съзнанието ни е запечатан като класика в този жанр.

В "След утрешния ден" (2004 г., наличен в Disney+) Джак (Денис Куейд) се опитва да предупреди световните лидери, че глобалното затопляне противно на очакванията може да предизвика нова ледена епоха и да загинат милиони.

Никой обаче не го слуша, а и самият той не смята, че това ще се случи в близките 100 години. Но природата го изненадва и в рамките на дни цели градове биват разрушени от природни бедствия с невиждан мащаб.

"Сан Андреас" (San Andreas)

И в този филм действията се развиват в Щатите, като тук унищожително земетресение ще причини не само много щети, но и ще е отговорно за смъртта на стотици хора.

Различното тук е, че първият трус не е най-силният, както обикновено се случва, а само поставя началото на огромни разрушения в Калифорния. На този фон Реймънд (Дуейн Джонсън) прави невъзможното, за да спаси бившата си съпруга, а след това да прекоси щата, за да направи същото и за дъщеря си. "Сан Андреас" (2015 г.) е наличен както в Netflix, така и в HBO Max.

"Геобуря" (Geostorm)

Климата е нещо, което може и да се опитваме да си обясним и проследяваме, но определено не бива да си играем с него.

В "Геобуря" (2017 г., наличен в Netflix) обаче нещата не стоят точно така. Хората са успели да изобретят мрежа от сателити, които буквално могат да контролират метеорологичните условия и най-вече да предотвратяват природни бедствия.

Но един ден добре познатата система се обърква и човечеството е поставено пред угрозата да бъде пометено от невиждани природни катаклизми. Джейк Лоусън (Джерард Бътлър) обаче прави всичко възможно (дори да отиде в Космоса), за да предотврати този черен сценарии.