Силвия Аздреева е от Петрич. Обича природата, но голямата ѝ страст в живота е планинарство. Въпреки че не възприема себе си като алпинист, ѝ харесва да прекарва свободното си време в планината, където да изкачва различни върхове. До началото на 2022 г. го прави само в България, като най-високата точка, на която е била, е 2925 метра - връх Мусала. 

Петричанката обаче има мечта: да изкачи Ама Даблам, висок 6812 метра. Макар да не е осемхилядник, хамалайският връх е много сложен. Българката постига мечтата си на 14 март. Водач на експедицията тогава е световноизвестният непалски алпинист Нирмал Пурджа. 

През 2019 г. Нирмал постигна мисията си Project Possible-14/7, чиято цел бе за седем месеца да изкачи 14-те осемхилядника на планетата. С това си постижение той завърши така наречената Хималайската корона за рекордно кратко време.

Следваща примера на своя водач Нирмал Пурджа, Силвия не се задоволява само Ама Даблам и решава да атакува не един, а два от най-високите върхове на Земята - Еверест и Лхоце. Експедицията, в която се включва българката в края на април, отново е водена от Нирмал Пурджа. 

Пренебрегваните герои

Пренебрегваните герои

За шерпите, които водят алпинистите до върха

На 15 май Силвия стъпва първо на Еверест, а на следващия ден стига и до четвъртия по височина осемхилядник - Лхотце (8516 м). Според информация на организаторите на изкачването, Аздреева е един от тримата участници, успели да покорят и двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка). Съставът е бил воден от най-добрите шерпи в света.

С това постижение Силвия Аздреева стана втората българка, изкачила Еверест, и първата покорила Лхотце. Според официалната статистика, единствено Петя Колчева е стъпвала на покрива на света, но с голяма вероятност преди нея Мариана Масларова е била на върха, преди гибелта си под него, съобщават от Върхове.

"Имаше перфектен прозорец за изкачване и търпението им беше възнаградено. Този отбор беше брилянтен - наистина силен, положителен и устремен да учи и да се справя по най-добрия начин. Ние имахме удоволствието да ви водим и да гледаме как израствате с увереност - не бихме могли да сме по-горди с вас", пишат от от агенцията-организатор на изкачването в Instagram. 

Що се отнася до Силвия, тя също не пропусна да се похвали с постижението си в социалните мрежи. 

"Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 май в 06:00 ч непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална. Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към "мъртвата зона" (над 8000 м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха...Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно", пише Силвия в своя Fecebook профил. 

Тя допълва, че 27 часа по-късно, на 16 май, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и липсата на сън от няколко дни, тя стъпва и на четвъртия по височина връх в света Лхотце (8516 метра), който изобщо "не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота".

Нирмал Пурджа, осемхилядниците и рекордът, който постигна непалският алпинист

Човекът, който изкачи всички осемхилядници за 190 дни

Свръхчовешкото постижение Нирмал Пурджа

На нас не ни остава друго освен да я поздравим за големия успех и да ѝ пожелаем още много покорени върхове.