SEVI са на българската рок сцена вече 13 години, като в актуалния състав са Светлана Близнакова, Рали Велинов, Павлин Иванов и Александър Кирилов. Групата избира за свое име SEVI, което първоначално не подозират, че крие любопитно значение на друг език. Чак години по-късно разбират, че на латвийски означава "себе си". И тази случайност се оказва щастлива, защото именно да бъдат верни на себе си е част от идеологията им.

И точно като едни истински отдадени на творчеството музиканти, те се чувстват най-автентични и искрени, когато създават и изпълняват музика. Личи си, че бандата е устояла капризите на времето, тъй като всички в нея вече са като едно семейство.

Когато са пред публика, са като един организъм и съпреживяват емоциите от музиката си. Сцената те наричат свой дом, а почитателите си - част от голямото им семейство. В останалото време творят заедно, пътуват заедно и продължават да се борят заедно. А силата е както с тях, така и с феновете им, които те искат да вдъхновяват и чрез музиката, и чрез посланията си.

Снимка 624166

Източник: Личен архив / Виктория Вучева Photography

Именно с моментите, в които въпреки всички трудности са намирали сили да продължат да творят, SEVI се гордеят най-много. Също толкова значими за тях обаче са и възможностите да бъдат на една сцена с Europe, Nightwish, Evanescence, Том Кийфър и Aлис Купър. За последно гледахме и слушахме SEVI в "Арена София", където подгряха публиката преди концерта на Алис Купър, Джони Деп и компания от Hollywood Vampires.

SEVI ни изненадват с признанието, че с големите артисти се работи лесно. Според тях при "важните клечки" няма излишна поза, его или неоправдани претенции, а много дисциплина, точност и отдаденост към музиката.

Повече за работата с хора като Джен Маджура от Evanescence, Джони Джоели от Hardline и Дитер Диркс, продуцент на Scorpions, можем да научим от двете издадени книги на SEVI - "Цената да бъдеш себе си" и "Цената да бъдеш себе си: Силата". На страниците им световните музиканти споделят съвети и размишления за бизнеса, както и истории за срещите им и работата с българската група.

Всъщност идеята за книга дава музикалният журналист Николай Христов още през 2015 г., когато предлага да напише нещо като открит дневник, в който да надникне в живота на една самопродуцираща се млада банда и да открехне завесата към препятствията, с които се налага да се справя тя.

"Той ни вдъхнови да се впуснем в това приключение и запали искрата. Решихме да я направим като поредица и на всеки пет-шест години да издаваме следваща част. Само преди няколко месеца издадохме втората част, като този път автор е Мартин Николов. Беше много мотивиращо да си направим своеобразна равносметка на изминалите години и да си припомним през какво сме минали. Обикновено музикантският живот изглежда като безкраен купон за хората, но има и много други аспекти от тази професия, които остават скрити, и всъщност са основни за успех и дълготрайна музикална кариера. Книгите имат за цел да са и мотивиращо четиво с послания и за света отвъд музиката. Присъстват послания за живота в търсене на смисъла, в утвърждаването на себе си и на истински важните ценности и идеали в свят, в който те са все по-неясни", разказва вокалистката и основен текстописец на SEVI Светлана Близнакова.

Най-забавните моменти групата разказва също в книгите си, а пък най-предизвикателна определя работата си по видеоклипа за парчето "The Call". За да го заснемат, и четиримата влизат в ролята на истински мореплаватели и пирати, като всичко се случва в открито море, съвсем автентично, без зелени екрани и дубльори. Цели три дни музикантите прекарват на кораба Есмералда, а морето и времето не им спестяват капризите си. Заедно с подводните кадри, сценария, декора и костюмите, работата по видеото се превръща в цяло приключение.

Очевидно рокаджиите от SEVI не пестят от усилията и вдъхновението си и отдадеността им се забелязва и в международен план. Миналата година песента им "Hate You" привлича вниманието на Алис Купър, който я споделя на страницата на своето радио предаване Nights with Alice Cooper. И когато разбират, че той и останалите от Hollywood Vаmpires ще идват в България, SEVI веднага отправят заявка да ги подгряват. И са избрани. Освен това не само излизат на сцената непосредствено преди Hollywood Vаmpires, а и се срещат с тях, разговарят и дори им правят специален подарък.

Каква беше срещата ви с Hollywood Vampires?

Вълнуваща, вдъхновяваща, зареждаща. Сбъдната мечта! Докосването до такива великани в изкуството е мечта на всеки творец. Ние самите сме се вдъхновявали от музиката на Алис и компания, а филмите на Джони Деп са били муза за немалко наши клипове и песни. Радваме се, че успяхме лично да им благодарим за възможността да сме на една сцена, а вокалистката ни дори получи прегръдка от Джони.

Направили сте им персонализиран подарък. Как ви хрумна идеята за бирите и харесаха ли ги те?

Искахме да ги изненадаме с нещо нестандартно и с лек хумористичен елемент, защото знаем, че в бандата черният хумор е на почит. Така ни хрумна идеята за Hollywood VamBeers селекция. "Вампирите" определено бяха впечатлени. Успяхме и да се щракнем с част от бандата с бира в ръка.

Кога и какво да очакваме от предстоящия ви четвърти албум?

Албумът ще излезе в края на тази година и според нас е естествената еволюция на третия Follow me. Няколко сингъла от него вече са познати на феновете, но вярваме, че ще ги изненадаме приятно с останалите седем песни.

А какви участия на живо ви предстоят?

Лятото ще бъде доста натоварено. Стартираме с July Morning в Тутракан, после сме на Varna Street Food Park във Варна на 1 юли, на Rocket Science Rock and Ber Fest в Царево на 4 юли, на "Рок в сърцето на Балкана" в Троян на 8 юли, а на 15 юли в Берковица.