Роб Грийнфийлд не зарежда банята си с купена от магазина тоалетна хартия. Вместо това известният природозащитник избира няколко буйни, зелени листа от растението плектрантус, растящо в двора му във Флорида. Звучи странно, но наистина върши работа - по думите на самия Роб.

Роб Грийнфийлд - човекът, който не дава пари за храна и притежава само 44 вещи

Да живееш с 44 вещи и без пари за храна

Това се казва алтернативен лайфстайл

От 29 април насам екоактивистът обикаля големите градове във американския щат като част от своята инициатива "Отгледайте собствена тоалетна хартия". Целта му е да насърчи хората да използват листа от растения, вместо да купуват търговския санитарен материал.

"Искам да покажа на хората, че винаги има по-добри начини", казва той пред People. "Живеем в свръхпотребителско общество и повечето от нас наистина не знаят откъде идват нещата и какво е въздействието им върху природата. И тоалетната хартия не е изключение. Ние просто я купуваме в магазина и никога не се замисляме."

За Грийнфийлд, който обича да стига до крайности, когато става дума за опазване на планетата, тази кампания е още един начин да привлече вниманието към значимите проблеми. Предприемач, влогър, градинар, в последните години 36-годишният жител на Уисконсин носи пластмасов костюм, пълен с боклуците, които самият той генерира в продължение на месец. Живее в малка къща, с размер отоколо 10 квадратни метра, захранвана от слънчева енергия, която построява от преработени материали и яде храна, която отглежда и намира сам. И всичко това, за да покаже на хората, че устойчивият начин на живот е възможен.

А сега е фокусирал вниманието си върху новото си тоалетно "изобретение". Често сяда насред улицата, заедно с от растението плектрантус и казва на хората: "Хей, знаеш ли, че можеш сам да си отгледаш тоалетна хартия?"

И ако хората се заинтересуват, Грийнфийлд започва да обяснява: "Листата на растението са възможно най-меки. Освен това са издръжливи. Дори имат приятен аромат на мента. А освен това, всяко листо е с размер на парче тоалетна хартия."

Грийнфийлд дори раздава разсад от растението. Уточнявайки, че то е изключително топлолюбиво, непретенциозно и расте бързо и изобилно.

Намаляването на употребата на тоалетна хартия намалява и количеството енергия, необходимо за изсичане на дърветата, нужни за нейното производство и разпространение. Това помагат и за запазването на горите, които са незаменими. "Да изсичаме тези гори, просто за да се избършем с най-меката хартия, за мен е огромно неуважение към природата", казва екоактивистът.

Бил Гейтс, Rumin8 и проектът, свързан с намаляване емисиите на метан, отделян от кравите

Какво е общото между Бил Гейтс и кравите

Любопитната инициатива на милиардера

Въпреки че листата от растението за тоалетна хартия не могат да бъдат пуснати директно в тоалетната, те могат да бъдат заровени в двора. А това е начин, според Грийнфийлд, за компостирането на собствените ни изпражнения - което е още едно решение на екологичната криза, в която се намираме.