Неведнъж Бил Гейтс е инвестирал и финанси, и сили в редица благотворителни инициативи или в такива, свързани с екология и опазване на околната среда.

Бил Гейтс, Samsung Galaxy Z Fold 4 и кой е новият телефон, който ползва милиардерът

Кой е новият телефон, който ползва Бил Гейтс

Неслучаен ъпгрейд

Доста любопитна обаче е последната инвестиция на съоснователя на Microsoft. Този път интересът му е насочен към... кравите. И по-конкретно към газовете, които те отделят.

За целта Гейтс обединява усилия с австралийска стартъп компания за климатични технологии Rumin8, чиято цел е да намали емисиите на метан, основен "виновник" за който са кравите, пише BBC.

Метанът е най-често срещаният парников газ след въглеродния диоксид. Животни като крави, кози и елени го произвеждат след разграждане на твърдите фибри, получени от тревите, с които се хранят. Естественият процес на ферментация в организма им образува метан, който след това се "изхвърля" от животното.

Снимка 603562

Източник: iStock

И ако се чудим дали има алтернатива в храненето на една крава, оказва се, че има. Редица проучвания показват, че животните биха могли да приемат водорасли.

Базираната в Пърт компания вече разработва хранителна добавка от червени водорасли, която спира образуването на газове. В официално изявление компанията обяви, че е получила финансиране от над 12 милиона долара до момента. На първо място благодарение на сътрудничеството на Бил Гейтс, но и чрез подкрепата на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и на китайския предприемач и съосновател на Alibaba Джак Ма.

Бил Гейтс, GERM, лекцията му на TED и как може да бъде предотвратена следваща пандемия

Бил Гейтс има план за милиарди

Как според него това може да бъде последната пандемия

През 2019 г. метанът в атмосферата достигна рекордни нива - около два и половина пъти над количеството от прединдустриалната епоха. Основната тревога на учените, е свързана с прякото влияние на метана върху затоплянето на планетата. Молекулите на метана имат по-мощен затоплящ ефект върху атмосферата дори и от тези на въглеродния диоксид.