Ричард Лейвър е едва на 12 години, когато се превръща в най-младия оцелял при катастрофата на полет 191 на Delta Airlines през 1985 г. Загиват 137 пътници, сред които и баща му - треньорът по тенис Иън Лейвър. Фамилията Лейвър е известна в света на тениса - Ричард е братовчед на големия австралийски тенисист Род Лейвър. В тази история обаче произходът е без значение, защото важните са борбата със себе си и силата на човешкия дух.

7 самолетни катастрофи с неочакван развой

Самолетни катастрофи с неочакван развой - доказателството, че чудеса се случват

Трудно за вярване, но все пак истина

Ричард Лейвър сега е 51-годишен мъж, но за цялото време след преживяната катастрофа, трябва да се пребори с още редица житейски предизвикателства.

Спомняйки си деня на инцидента, пред People той разказва, че е предусетил събитията. Два дни преди полета е сънувал самолетна катастрофа, но тогава майка му го е успокоила, че това е само лошо чувство и подобно събитие "е шанс едно на милион".

По средата на пътуването тогава 12-годишният Ричард забелязва през прозореца, че се задава буря. Баща му, с когото пътуват заедно, изобщо не е притеснен. Момчето обаче го връхлита усещането, че светът сякаш се забавя. Отива до тоалетната, за да напръска лицето си с вода, но вместо да се успокои, е убеден, че самолетът ще се разбие. Затова, когато се връща на седалката, не закопчава предпазния си колан.

Когато самолетът попада в бурята, в кабината се чува нещо като "микровзрив". Следва стремглаво падане към земята. След сблъсъка, се случва експлозията.

Според разказа на Ричард при експлозията той е излетял от самолета и се е приземил в близкото поле. Ранен, неспособен да вика за помощ, по случайност покрай него минава камион, чийто шофьор му помага. Момчето е откарано с хеликоптер до болница, където при едно от посещенията на майка си ѝ казва: "Какво ще кажеш за този шанс едно на милион?"

Ричард Лейвър трудно преодолява емоционалната травма. В началото на двайсетте си години не може да се задържи на работа, животът му върви на приливи и отливи, бори се с депресия, тревожност и посттравматично стресово разстройство.

"Когато бях на 27 години, се бях предал и наистина нямах надежда", споделя той.

Останал без пари да си плати наема и без кола, му се налага буквално да спи на плажа. В една от вечерите на брега обаче, Ричард преживява катарзис. Усеща, че се освобождава от цялата мъка и болка и си казва, че няма да се откаже. Тогава се обажда на сестра си, която му купува самолетен билет. А с пристигането му в Калифорния започва и нова глава от неговия живот.

Там Ричард започва работа в тенис клуб и среща любовта на живота си - Мишел. Когато се събират, тя вече има три деца от първия си съпруг, но решават да имат и свое. По време на бременността на Мишел обаче лекарите им съобщават, че бебето е получило инсулт вътреутробно. За нещастие дъщеричката им Кейти страда от церебрална парализа.

Тъй като освен това ѝ е трудно да наддаде килограми, въпреки че приема по 3000 калории на ден, Ричард решава, че трябва да направи нещо, за да спаси момиченцето си. Така създава продукт на растителна основа, който първоначално нарича Kate's Cream. Благодарение на него, Кейти започва да приема по-малко калории и в същото време да качи килограми. По думите на баща ѝ Ричард тя досега не е боледувала. А през юли тази година навършва 18 години.

Тревър Джейкъб, който разби самолета си нарочно заради гледания в YouTube

Да разбиеш самолет нарочно - само за да те гледат всички

И сега да те грози затвор

Целта на Ричард да помогне на дъщеря си дори надхвърля очакванията му. Защото основава Kate Farms - компания, която произвежда растителни формули, които вече са спасили много деца, които страдат от заболяването. Освен това бизнес начинание, мъжът е начело и на още една компания - Lucky Energy, която прави диетични напитки, обогатени с витамини за енергия.

Историята на Ричард Лейвър е историята на истински боец в живота. Въпреки редицата трудности, пред които е изправен, той впряга волята си и пробужда желанието си за живот. И освен това доказва, че всеки човек може да "предефинира късмета" си, както самият той казва, и да повярва, че може да пребори всичко.