Самолетните катастрофи са едни от най-смъртоносните инциденти в историята, но има хора с късмет, които се разминават живи от подобни инциденти.

Например съвсем наскоро (на 2 януари) полет 516 на Japan Airlines се сблъска с по-малък самолет при кацане на летище Ханеда в Токио. Самолетът Airbus A350-900 превозва 379 души по време на инцидента и избухва в пламъци. Видеозаписи показват как горящият самолет спира на пистата. Пътниците започват да бягат чрез надуваеми пързалки, докато пожарникарите се борят да потушат огъня. Невероятно, но всеки пътник и член на екипажа успява да излязe безопасно от самолета, включително осем бебета. Самолетът бързо е обхванат от пламъците и продължава да гори няколко часа.

За съжаление, вторият самолет претърпява още по-големи щети. По-малкият регионален самолет, управляван от японската брегова охрана, превозва шестима пътници по време на сблъсъка. Петима загиват при инцидента, а единственият оцелял остава в критично състояние. Самолетът напуска Токио, за да окаже помощ в префектура Ниигата, където опустошително земетресение с магнитуд 7.5 по скалата на Рихтер убива десетки предишния ден. Именно случилото се на летището в Токио става причина от Stars Insider да подберат някои невероятни истории на самолетни катастрофи, случили се през годините, като ни доказват, че чудеса се случват всеки ден.

Как 379 души на борда оцеляват след самолетната катастрофа в Япония

Как 379 души на борда оцеляват след самолетната катастрофа в Япония

Късмет или резултат от отличните действия от страна на екипажа

Вирджиния, 1959 г.

На 30 октомври 1959 г. самолетът на Piedmont Airlines се разбива в планината Бъкс Елбоу във Вирджиния, убивайки всички 24 пътници с изключение на един (Ърнест П. "Фил" Брадли), който е намерен жив и здрав, все още завързан за седалката си близо до останките.

Перу, 1971 г.

На Бъдни вечер 1971 г. 17-годишната германка Юлиане Кьопке и майка ѝ се качват на полет 508 на авиокомпания LANSA, за да празнуват заедно Коледа и Нова година с бащата, който по това време работи в източноперуанския град Пукалпа.

По време на полета лайнерът Lockheed Electra OB-R-941 е ударен от мълния в момент на гръмотевична буря. Това се случва, когато летателната машина е на височина 3200 метра над непроходимите дъждовни гори на Перу.

Така Кьопке пада, завързана за седалката си, губи съзнание и на следващата сутрин започва прехода си през тропическите гори на Амазонка със сътресение, счупена ключица и наранявания на ръцете и краката в продължение на 10 дни, преди да бъде открита от горски работници. Юлиане Кьопке е единствената оцеляла от 92-та пътници след инцидента и е поредното доказателство, че има сила, която бди над всеки един от нас.

Алжир, 2003 г.

През март 2003 г. двигателят на вътрешния полет 6289 на Air Algérie, излитащ от Таманрасет, Южен Алжир, се запалва само секунди след излитането, според свидетели. Единственият оцелял е 28-годишният Юсеф Джилали. Другите 102 пътници загиват.

Снимка 648062

Източник: iStock

Русия, 2011 г.

През септември 2011 г. чартърен полет 9633 на Yak-Service, превозващ играчите и треньорите на руския професионален отбор по хокей на лед Локомотив Ярославъл, се запалва, когато се блъсква в мачта на кула, след като излиза от пистата.

От всичките 45 души на борда само двама оцеляват, но един от тях умира в болница пет дни по-късно. Членът на екипажа Александър Сизов се оказва единственият оцелял.

Куба, 2018 г.

Кубинският полет 972 на Cubana de Aviación се срива малко след излитането си от летището в Хавана на 18 май 2018 г. Мейлен Диас Алмагуер, на 19 години по това време, е единственият оцелял от инцидента, при който загиват 112 души.

Снимка 648061

Източник: iStock

Мичиган, САЩ, 2021 г. 

11-годишно момиче е единственото оцеляло от катастрофата на пътнически самолет на остров Бийвър в езерото Мичиган на 13 ноември, която отнема живота на баща ѝ и още трима. На 14 ноември майката на момичето, Кристина Пердю, казва в изявление, че дъщеря ѝ си спомня, че баща ѝ я е защитил, когато самолетът Britten-Norman BN-2 каца аварийно на летище Уелке. "Това е последният ѝ спомен преди катастрофата", казва Пердю и добавя, че дъщеря ѝ е в стабилно състояние в детска болница в Гранд Рапидс, Мичиган.

Какво е да си на борда на изгорелия самолет на Japan Airlines на летище Ханеда в Токио

379 човека, които вероятно щяха да са мъртви, ако не бяха японци

Няколко разказа на очевидци

Колумбия, 2023 г.

На 1 май 2023 г. малка Cessna 206, превозваща седем пътници над колумбийската джунгла, изпраща предупреждение заради повреда в двигателя. Самолетът се разбива в пустинята в ранните часове на сутринта и властите установяват, че и тримата възрастни пътници, включително пилотът, са убити. Четирите деца обаче остават в неизвестност.

Снимка 648063

Източник: iStock

Последват усилия за търсене и спасяване, когато военни, пожарникари и служители на гражданската авиация започват да претърсват тропическите гори. На 17 май, повече от две седмици след катастрофата, четирите деца са намерени живи. Малката група оцелели е съставена от 13-годишно, 9-годишно, 4-годишно и 11-месечно бебе. Смята се, че те са тръгнали в джунглата след катастрофата, за да намерят помощ и са се прехранвали с паднали плодове. Търсещите екипи се натъкват на импровизирани убежища, които децата са направили от растителността в джунглата.