В интернет можем да попаднем на какво ли не, а всеки с малко повече късмет или изобретателност може да стане световноизвестен, дори уменията му да са леко спорни. Платформи като YouTube дават не само свобода на изразяване, но и огромна аудитория, заради която някои изпадат в крайности, само за да съберат голям брой гледания и съответната печалба от нея.

Джими Доналдсън, MrBeast, YouTube и как американецът стана човекът с най-много абонати в платформата

Кой е новият крал на YouTube

И как се печелят 112 милиона абонати

Да си влогър отдавна е професия, често и по-доходоносна от другите, по-старомодни. Спонсорираните видеа и монетизацията на гледанията подтиква ютубърите да правят нещо ново и невиждано, за да попаднат в списъка с най-гледаните. Но понякога границите на разумното се прекачват, а едно клипче може да стане причина и да отидеш зад решетките.

Последният подобен пример е с Тревър Джекъб - американски влогър, който има не толкова забележителните 121 хиляди абонати в YouTube, но цели четири милиона гледания на едно от видеата си. То е публикувано преди година и в него виждаме как разбива малкия си самолет, който пилотира сам.

Тези дни пък стана ясно, че именно това видео е причината Джейкъб да получи обвинение от федералния съд, според което се е опитал да прикрие следите на мястото на инцидента и по този начин е възпрепятствал разследването.

А то е започнало, защото ютъбърът е твърдял, че катастрофата е инцидент. Впоследствие обаче се оказва, че разбиването на летателната машина е напълно целенасочено и добре планирано. Сега Джейкъб ще се признае за виновен пред съда като част от сключено споразумение. В него той разкрива, че е инсценирал инцидента като част от сделка за спонсорство.

През ноември 2021 г. Джейкъб излита от летището в Санта Барбара, Калифорния, за самостоятелен полет със своя самолет. В него са монтирани камери, а със себе си той взима парашут и селфи стик. Според прокуратурата, той "не е възнамерявал да стигне до местоназначението си, а вместо това е планирал да катапултира от самолета си по време на полета и да заснеме как скача с парашут на земята от самолета си, докато той се спуска и разбива".

35 минути след началото на полета летателната машина се разбива в националния парк Лос Падрес. Джейкъб съобщава за инцидента на властите и казва, че е отговорен за пазенето на останките. Скоро след това в канала му в YouTube се появява видеото, предизвикващо разнопосочни коментари, припомня BBC.

Не са малко тези, които изразяват съмнения за истинността на катастрофата, защото Джейкъб е с парашут и не прави особени опити да овладее контрола над самолета. Съмненията се потвърждават от последвалите твърдения на ютубъра, че първо не знае къде точно се е разбил самолетът, а след това - че е унищожил останките от него, които е събрал с помощта на хеликоптер.

Любомир Жечев и колко пари е изкарал от видеата си в YouTube досега

Колко пари е спечелил Любо Жечев от YouTube до момента

Откровенията на влогъра

Заради възпрепятстването на разследването и въпреки признаването на вината си, Джейкъб е заплашен от 20 години затвор. А покрай делото видеото, което все още е налично в профила му, успя да събере още над милион гледания. Очаква се окончателната присъда да бъде произнесена в следващите седмици.