37-годишната Рейчъл Ковърт от Масачузетс, САЩ, е самопровъзгласила се за "дигитален номад", на която е дадена свободата да пътува където и когато пожелае, след като се пенсионира частично преди 40-годишна възраст.

Тя си спомня, че родителите й са били "пестеливи" що се отнася до пари, когато е била малка: живеели са в стар дом, карали са колите си, докато не се разпаднат и са разчитали на домашно приготвени, евтини ястия. Когато Рейчъл завършва моден дизайн през 2007 г., тя често се оказва безработна поради глобалната рецесия.

Като завършва разполага с някакви минимални доходи, които и помагат да оцелее. Малко след това обаче получава страхотна реализация. Рейчъл започва да разбира, че времето е нейният "най-ценен актив", след като е диагностицирана с ревматоиден артрит. В резултат на това тя решава да започне да инвестира парите си в опит да живее живота си пълноценно.

"Знаех, че няма да мога да пътувам и да се наслаждавам на живота си, когато остарея, така че това наистина ме накара да направя промяна", казва Рейчъл, която споделя съветите си в TikTok.

"Все още спестявах и инвестирах, където можех в ранните си години, но не с агресивния стремеж, който имах по-късно. Първоначално целта ми беше да се пенсионирам някой ден, но с течение на времето исках да се откажа от корпоративната система и да разполагам с времето си." А ето и какви са нейните финансови съвети, ако искаме да постигнем независимост.

Ясна цел

Много от нас търсят евтини сделки, за да спестят допълнителни пари всеки месец. Въпреки това Рейчъл казва, че е изключително важно да се следят много внимателно разходите, независимо колко малки са те. "Трябва да сте много ясни относно разходите си, тъй като ако не знаете къде отиват всичките ви пари, няма да можете да проектирате живота, който желаете", обяснява тя. "Най-лесният начин за мен да направя това беше да остана в едно и също жилище за дълги периоди от време, тъй като знаех колко ще струва да съм там. Освен това ям само определени храни и знам колко ще трябва да платя за почивки, така че да съм наясно колко трябва да похарча за пътуването."

Съсредоточаване се върху растежа

Рейчъл вярва, че докато спестяването е важно, по-полезно обаче е да намерим начини да увеличим доходите си. "Открих, че най-лесният начин да направя това е като поискам повишение. Знаете, че заслужавате допълнителни пари, но въпросът е да го докажете. Ако също така кандидатствате за работа, на която ви плащат повече и имате увереността да кажете колко сте страхотни, това също ще помогне за увеличаване на доходите ви. Не съм голям почитател на страничните дейности, защото обичам да разполагам със свободното си време, но пък работи добре за много хора, които могат да отделят допълнителни часове." Сега Рейчъл работи до 75% от "нормалната" работна седмица с бизнеса си на свободна практика. "Иска ми се да бях променила кариерата си и да бях намерила нещо по-малко стресиращо или евентуално да бях започнала собствен бизнес по-рано.

Мишел Макгаг и парите, които е спестила за една година без излишни разхдои

Огромната сума, която можем да спестим, ако не си купуваме нищо излишно

Странният експеримент на една англичанка

"Сега работата ми харесва толкова много, че не я чувствам като тежест. Осъзнах, че не става въпрос за това никога повече да не работя, а за намиране на работа или цел, която се чувства като радост и позволява място за растеж, както и гъвкавост. Прекарах твърде дълго време на едно място, защото се страхувах да направя голяма промяна и вместо това изчаках да имам достатъчно пари, за да живея, преди да напусна. Пълното пенсиониране вече не е цел за мен, става въпрос за финансова стабилност и гъвкавост."

Начин на мислене

Рейчъл казва, че придобиването на финансово богатство може да стане само с положително мислене. "Ако се съсредоточите върху вярата, че можете да забогатеете, като четете книги или се запознавате с това как мислят богатите, това е постижимо", добави тя. "Но само ако вярвате, че можете да го направите. Разберете целите си и защо работите за тях, тъй като ако нямате солиден път, няма да можете да стигнете до там. Освен това трябва да имате малко търпение - това беше 14-годишно пътуване за мен и бях по-агресивна едва към финалните седем.Всяка седмица, която отлагате да започнете своята финансова свобода, се превръща в години допълнителна работа преди пенсиониране."

Харчете пари, за да правите пари

Въпреки че изглежда нелогично да се отклоняваме от спестявания по време на кризата с разходите за живот, инвестирането може да облагодетелства финансовата ситуация в дългосрочен план. Това е рискована игра, но инвестирането на малки суми за дълъг период от време може да помогне да увеличим значително приходите си. "Не, не е нужно да сте Уорън Бъфет, за да бъдете успешен инвеститор и това всъщност е по-скоро подход, който е по-добър в дългосрочен план", обяснява Рейчъл. "Вместо това, научаването за инвестиране в неща като евтини индексни фондове или данъчно облекчени сметки като ISAs е чудесно място да започнете. Най-простият подход често е най-добрият подход, когато става въпрос за инвестиране", съветва Рейчъл.

Trusted Housesitters, Ники Грихолт и как да отсядаме на невероятни места срещу гледане на домашни любимци

Двойката, която отсяда безплатно на невероятни места по света

Ето и как го постигат

Уточнява, че преди да напусне работа, инвестира в няколко сметки всеки месец в продължение на седем години. "До ден днешен все още използвам данъчно облекчени сметки, за да инвестирам в евтини индексни фондове и този подход продължава да бъде най-здравата и надеждна стратегия за изграждане на богатство. И то не само за обикновения човек, но за богатите."

Правилните разходи

Рейчъл вярва, че има разлика между ненужните, несериозни разходи и скъпите, които си заслужават. "Смятам, че тестването на "изрязването" на неща от живота ви е най-добрият подход", казва тя. Например, палто с добро качество, което ще носим  всеки ден, вероятно е добра инвестиция, но убийствени обувки за сватбата на приятел, който няма да носим никога повече, не си струват."

Струва си обаче да се вслушаме в съветите на Рейчъл, благодарение на които си е осигурила финансова свобода и сега тя управлява свой собствен коучинг бизнес на свободна практика, отбелязват от Metro.