Мишел Макгаг е успешен финансов журналист в Лондон, която благодарение на добрата си работа, изкарва доста пари. След като забеляза, че напоследък харчи хиляди долари за напълно "ненужни" неща (кафе, хранене навън, дрехи), тя решава да не си купува нищо излишно в рамките на година, започвайки от Черния петък на 2015 г.

Разбира се, дава пари за ипотеката, комунални услуги, застраховка живот, дарения за благотворителност и сметки за интернет и мобилен телефон, които ѝ излизат по-малко от 2000 долара на месец.

Освен това си позволява основни тоалетни принадлежности като паста за зъби, дезодорант, шампоан и т.н., както и храна за нея и съпруга й. Двамата обаче се съгласяват да определят седмична цел за хранителни стоки от около 35 долара.

Те обаче не предвиждат никакъв бюджет за "лукс" - това означава без посещения на кино, без хотели, без ресторанти, без храна за вкъщи, без нови дрехи, без подаръци, купони, без абонаменти за фитнес, нито дори KitKat или чийзкейк от супермаркета.

Въпреки че съпругът й се притеснява, че предизвикателството е твърде екстремно, Макгаг се впуска в него с ентусиазъм. За целта не полза автомобил и дори градски транспорт, а кара колело навсякъде и износва дрехите си, без да си купува нови.

Клои Фицпатрик, видеата ѝ в TikTok и бижутата, които създава с бактерии

Момичето, което създава бижута с бактерии

И в бактериите има красота

В крайна сметка, когато вижда, че разполагаемите ѝ средства растат, тя започва да надплаща ипотеката си, което я прави още по-ентусиазирана.

Не всички около Макгаг обаче одобряват нейния експеримент. Тя е обвинена от някои от близките си, че се "прави на бедна". Този ѝ начин на живот обаче, тя не определя като бедност, а като пестеливост, защото според нея бедността не е избор.

"Все още можех да си плащам ипотеката, сметките и храната си. Беше експеримент с изключителна пестеливост и избор да не купуваш, вместо да нямаш избор."

В крайна сметка за една година тя успява да спести приблизително 23 хиляди долара. Признава пред Esquire, че зимните месеци не са били лесни, но е започнала да цени повече свободното си време на открито с идването на пролетта.

От снимките, които качва в социалните мрежи, ясно се вижда, че заради колоезденето, дрехите ѝ са скъсани и определено има нужда от фризьор в даден момент от начинанието си, но е твърдо решена да няма никакъв излишен разход до края на годината.

Екатерина Лисина, рекордът за жена с най-дългите крака в света и колко е висока рускинята

Жената с най-дългите крака в света

Рекордът, който държи Екатерина Лисина

Края на едногодишните пестеливост отбелязва с посещение на бар и няколко питиета, с които черпи приятелите си.