2.6 минути или еквивалентът на шест реклами - това е средното време, в което се показва пушене в почти всеки френски филм. Освен това вредният навик присъства почти във всяка френска продукция, освен детските. А това нямаше как да не предизвика отзвук.

От Френската организация за борба с рака искат да се въведат мерки срещу това и да се наложи ограничение върху показването на тютюнопушене, което обикновено е представено като привлекателна черта на героите.

Тази "тенденция" датира още от преди десетилетия, когато сме виждали икони на френското кино като Бриджит Бардо, Жан Моро и Ален Делон да посягат към цигарите със съблазнителен жест.

Според проучване на организацията, повече от 60% от съвременните младежи намират пушенето за съблазнително. Същото проучване показва, че то присъства в 90% от филмите, произведени във Франция, между 2015 г. и 2019 г.

Броят на пушачите в страната е намалял в последните години, но пък в киното те са повече, а това води до "нормализация на тютюнопушенето", твърди председателката на Френската организация за борба с рака Яма Димирова.

Тя иска правителството да въведе регулации, които да задължат кинодейците да ограничат показването на този порок във филмите си. Повечето от тях обаче не са съгласни.

"Филмите не са някакъв пример за подражание. Целта им е да покажат какво се случва в обществото", казва Матийо Касовиц, актьор и режисьор, познат ни от "Невероятната съдба на Амели Пулен" и "Омраза".