Световната премиера на биографичния филм за Доналд Тръмп "Стажантът" на фестивала в Кан определено накара всички да говорят. Въпреки че въпросът колко точно минути са продължили овациите след прожекцията остава спорен, засега преобладават предимно добрите отзиви от критиците. В същото време обаче филмът е на ръба да си навлече съдебни проблеми от бившия президент на САЩ.

"Стажантът" с Мария Бакалова превзе Кан 2024 - колко време всъщност са продължили овациите след филма

"Стажантът" с Мария Бакалова превзе Кан 2024 - колко време всъщност са продължили овациите след филма

Няколко разнородни твърдения, но крайният резултат отново е впечатляващ

Действието в "Стажантът" се развива през 70-те и 80-те години на миналия век и проследява успеха на Доналд Тръмп като млад и амбициозен предприемач на недвижими имоти в Ню Йорк. В главната роля е Себастиан Стан, а в тази на неговия безмилостен ментор и адвокат Рой Кон - Джеръми Стронг. Мария Бакалова пък изиграва покойната съпруга на Тръмп - Ивана.

Именно с нея е и една от най-провокативните сцени във филма. В нея бившият президент изнасилва жена си. Ако трябва да направим справка с реалните събития, по време на бракоразводното им дело Ивана действително обвинява Тръмп, че я е изнасилил, въпреки че по-късно оттегля обвинението си, пише BBC.

В "Стажантът" обаче не липсват и други провокативни моменти, като според AFP освен изнасилване има и "еректилна дисфункция, оплешивяване и предателства".

Представители на Доналд Тръмп са разкритикували филма, като го определят като "боклук", "чиста измислица" и дори обвиняват "холивудския елит", че по този начин се намесва в предстоящите избори в САЩ. Напомняме, че Тръмп отново е кандидат за президентския пост.

Важно е да отбележим също, че още в началото филмът започва с уточнението, че "много от събитията са измислени". Пред Vanity Fair режисьорът Али Абаси казва, че целта му е била "да се направи пънк рок версия на исторически филм", но без да се издребнява за това кое е вярно и кое - не.

Факт е обаче, че "Стажантът" може и да си навлече съдебни проблеми от страна на Доналд Тръмп. Настоящият отговорният директор по комуникациите на кампанията му е казал, че ще бъдат предприети правни действия, "за да се отговори на явно неверните твърдения на тези мними режисьори".

Снимка 666064

Източник: GettyImages

В отговор режисьорът Абаси е казал пред репортери в Кан: "Екипът на Доналд трябва да изчака да гледа филма, преди да започва да ни съди. Не мисля, че е филм, който той няма да хареса... Мисля, че ще бъде изненадан."

Засега преобладаващите отзиви на критиците за "Стажантът" са положителни. Times му дава четири звезди, а в рецензията си пише, че "това е филмът за Доналд Тръмп, от който никога не сте подозирали, че имате нужда: пълен със състрадателно чувство, но безмилостен в анализа си".

Deadline пък го намира за "умна, остра и изненадваща история", тъй като бившият президент е представен като "донякъде въодушевен, но непохватен човек, който се стреми да получи одобрението на баща си, като в същото време е "несигурен, но решен да успее".

Звездният миг на Мария Бакалова на премиерата на "Стажантът" в Кан

Звездният миг на Мария Бакалова на премиерата на "Стажантът" в Кан

Как се прие новият филм на актрисата

От Guardian обаче не са толкова убедени, че филмът заслужава суперлативи. Критикът Питър Брадшоу му дава две звезди, като пише, че "Стажантът" се е получил по-скоро като "тъпа и неуместна шега."