Още след първото си излъчване по британската телевизия ITV на 4 септември 1998 г. предаването Who Wants To Be A Millionaire се превръща във феномен - първо локален, а малко по-късно и в глобален.

Въпрос за 100 000 лева ще бъде отворен тази седмица в “Стани богат"

Въпрос за 100 000 лева ще бъде отворен тази седмица в “Стани богат"

Исторически момент в предаването

Американците веднага "захапват" стръвта и още следващата година, на 16 август 1999 г., ABC излъчва първия епизод. Ние, българите, се качваме на влакчето през 2001 г., но докато "на запад" наградата е от цял един милион, то у нас тя е по-скромните 100 000 лева. На родната почва Who Wants To Be A Millionaire се казва "Стани богат" и за 22-те си години съществуване обикаля телевизионния ефир - в началото по NOVA, след това по БНТ, а сега по bTV.

Вчера, 4 април, стана ясно, че тази седмица в предаването ще бъде отворен въпрос за 100 000 лева. До момента това се е случвало само два пъти, като само единият от участниците дава верен отговор.

И докато чакаме да разберем какъв ще бъде въпросът за голямата награда в "Стани богат", нека си припомним кои са последните десет, донесли един милион на участниците от Who Wants To Be A Millionaire в САЩ и Обединеното кралство.

Въпрос 10: Кой пират е загинал в битка край бреговете на днешна Северна Каролина през 1718 г.?

Това е въпросът, с който през 2020 г. Доналд Фиър става шестият милионер на Обединеното кралство в Who Wants To Be A Millionaire. Учителят по история и политика отговоря правилно на всичките 15 въпроса, като впечатлява и с това, че става първият състезател, спечелил с използването само на един жокер.

Верният отговор на последния му въпрос е Черната брада. След победата си Доналд Фиър споделя, че не смята да се отказва от учителската професия, а с част от печалбата планира да си купи кемпер и да пътува. Останалите пари пък иска да даде на семейството си.

Въпрос 9: Кой е първият президент, който има електричество в Белия дом, въпреки че той и съпругата му никога не са докосвали ключ за осветление от страх да не бъдат ударени от ток?

Този въпрос е зададен на 29 ноември 2020 г. на първата знаменитост в предаването в САЩ, спечелила наградата от един милион долара. Той се казва Дейвид Чанг и е известен пътешестващ готвач. Преди да дари печалбата си на работници в ресторанти, засегнати от пандемията, той отговаря на въпроса с верния отговор - Бенджамин Харисън.

Въпрос 8: Кой боксьор беше известен с това, че удря гонга в началото на филмите на Дж. Артър Ранк?

Верният отговор идва от устата на Инграм Уилкокс - британец, чийто опит във викторините си казва думата по време на участието му в Who Wants To Be A Millionaire. На 23 септември 2006 г. той става петият човек в Обединеното кралство, който печели голямата награда.

До сумата от 32 000 паунда той е използвал всичките си жокери, но въпреки това благодарение на знанията си дава верния отговор на последния въпрос - Бомбардие Били Уелс.

Въпрос 7: Кое от изброените не е част от американските конни състезания Triple Crown?

През април 2004 г. ирландецът Пат Гибсън, който също е натрупал опит с викторини, става четвъртият човек, спечелил голямата награда във формата на Великобритания. Впечатляващото в играта му е, че до последния въпрос все още разполага с два от жокерите си - нещо, с което никой друг играч не успява да се похвали. Гибсън първо използва 50:50, а след това се обажда и на приятел, за да затвърди увереността си, че верният отговор е Arlington Million.

Въпрос 6: Кого използва художникът Грант Ууд като модел за фермера от известната си картина "Американска готика"?

Американката Нанси Кристи си проправя път до спечелването на един милион долара на 9 май 2003 г., когато отговаря правилно именно на този въпрос. Учителката от Оклахома е първата жена от САЩ, която стига до финала на играта, като дава верния отговор на въпроса - зъболекаря си.

Въпрос 5: Иконата на САЩ "Чичо Сам" е базирана на Самюел Уисън, който работи по време на войната от 1812 г. като какъв?

Верният отговор на този въпрос е: инспектор на месо. Дава го американецът Кевин Смит на 18 февруари 2003 г. и така грабва голямата награда от един милион долара.

Въпрос 4: По време на Втората световна война войниците на САЩ са използвали първите търговски аерозолни кутии, за да съхраняват какво?

На 7 септември 2001 г. американецът Ед Тоутант е поканен отново да седне на стола на богатството. Причината: във въпроса за 16 000 долара, на който той дава грешен отговор при играта си от 31 януари същата година, се оказва, че има грешка. Вторият път мъжът не изпуска шанса си и грабва наградата, след като дава верния отговор - инсектицид.

Въпрос 3: Коя буква трябва да се появи в началото на регистрационния номер на всички невоенни самолети в САЩ?

Американецът Бърни Кълън си спечелва един милион долара на 15 април 2001 г., когато дава верен отговор на точно този въпрос - латинската буква N.

Въпрос 2: На кого се приписва изобретяването на първия масово произвеждан хеликоптер?

На 10 април 2001 г. на този въпрос правилно отговаря Кевин Олмстед. При това печели и най-голямата сума в историята на американския Who Wants To Be A Millionaire - цели 2 180 000 долара. Това се получава така заради особеността в регламента джакпотът да се увеличава с всеки следващ епизод. А верният отговор, който го прави милионер е: Игор Сикорски.

Въпрос 1: Кой крал е бил женен за Елеонор Аквитанска?

Джудит Кепел е графичен дизайнер, трета братовчедка на настоящата кралица консорт Камила Паркър и единствената британка, печелила наградата от 1 милион паунда. Прави го на 20 ноември 2000 г. с верния отговор на въпроса - крал Хенри II.