Появата на втория роман на Сузана Кларк беше повод тази седмица да съберем три наскоро излезли книги, които по някакъв начин са вдъхновени от изкуството и архитектурата.

Снимка 515079

Източник: Colibri / Колаж / Ирена Игнатова

"Рафаело"

След като разказа романизираните истории на Караваджо, Данте и Леонардо, италианският писател Франческо Фиорети се захваща с тази на Рафаело. Между обилното му творчество и много любовни афери, на един Разпети петък художникът умира внезапно от предполагаемо отравяне. Пиетро Аретино решава да разреши загадката на смъртта на Рафаело и криминалната история се оказва основата на един портрет на XVI век, разкъсван от политически и религиозни войни, от нравственост и похот, от жестоки съперничества, които понякога приключват със смърт.

Изд. Colibri, 18 лв.

Снимка 515081

Източник: Лабиринт / Колаж / Ирена Игнатова

"Пиранези"

За втория роман на Сузана Кларк се говори усилено в последните месеци, а ревютата му са толкова хвалебствени, колкото и объркващи. Защото нито историята може да се синтезира в два реда, нито отзвукът й у читателите е еднакъв. Понеже все още не сме имали удоволствието да прочетем "Пиранези", ще се ограничим от оценки и само ще кажем, че романът на авторката на "Джонатан Стрейндж и Мистър Норел" не се разказва за Джовани Батиста Пиранези. Героят се нарича Пиранези и може да е, но може и да не е някаква проекция на известния архитект и художник от XVIII век, който броди из огромния дворец, в който живее, всеки ден описва чудесата му. Докато странни знаци по вратите му не започват да карат Пиранези да се чуди кой се е появил в дома му и какво му носи.

Изд. Лабиринт, 16.90 лв.

Снимка 515078

Източник: Кръг

"Нарисуваната целувка"

Това е второ издание на романа на Елизабет Хики, този път с твърди корици. Той разказва историята на най-популярната картина на Густав Климт и на жената, която е изобразена на нея. Това е Емилие Фльоге, която е едва на 12 години, когато баща й наема Климт да й дава уроци по рисува. По това време Виена е град на бохеми, а Емилие бързо ще се превърне в най-търсените модели завремето си.

Изд. Кръг, 19.90 лв.