Думата "Космос" е необятно понятие с много неизвестни. И макар да не напредват със скоростта, с която им се иска, учените продължават изследването му, като постоянно вадят нови и нови хипотези. Неотдавна от NASA показаха компютърен модел с предполагаемата форма на хелиосферата. Скоро след това други техни колеги отбелязаха напредък в теорията за тъмната материя.

NASA, хелиосферата и как изглежда защитният щит на Слънчевата система

Огромният балон със странна форма, в който всички живеем

Поредно интересно откритие от Космоса

Така наречената тъмна материя е недостъпна за наблюдение със съвременните методи и е с неизвестен състав.

Според учените именно тя е изиграла решаваща роля в еволюцията на Вселената и се смята, че представлява до 80 процента от нея. И все пак физиците все още не знаят от какво точно се състои, защото не отразява, излъчва или абсорбира светлината.

Според ново изследване, публикувано през януари в The European Physical Journal C, ключът към разрешаването на мистерията се крие в нова частица и пето измерение.

Дубай, Apis Cor и най-голямата сграда, създадена от 3D принтер

Това е най-голямата сграда в света, създадена от 3D принтер

Само трима работници са действали по проекта

В момента авторите проучват дали има друго измерение освен познатото четириизмерно. Тоест - три пространства (нагоре и надолу, наляво и надясно, напред и назад, по-известни като 3D) и едно време.

Уравненията им откриват нова частица, която е подобна на бозона на Хигс (масивна скаларна елементарна частица) и взаимодейства с него. Нещо повече - предполагат, че именно тя може да изиграе историческата роля на посредник между видимата и тъмната материя. Защото може да пътува навсякъде.

Един вид, ще отвори Портал към Петото измерение.

Снимка 518836

Източник: iStock

Проблемът обаче е, че тя е твърде тежка, и именно заради това е изключително трудно да се открие с настоящите ускорители.

"Ако тази тежка частица съществува, тя непременно ще свърже видимата материя, която познаваме и която сме проучили подробно, с частите на тъмната материя", цитират учените от Motherboard.

Снимка 518838

Източник: iStock

И допълват, че хипотезата им не е поредната измислица, защото обикновената материя е направена от фермиони и ако това допълнително измерение съществува, твърдо вероятно е новата частица да стигне и до него.

Учените са на мнение, че именно тя може да изиграе важна роля в космологичната история и да произведе гравитационни вълни, които да бъдат откривани в бъдеще със специални детектори, съобщават още от Sputnik.