Въпреки че така и не завършва гимназия, шотландско-австралиецът Скот Нийсън в крайна сметка си създава голямо име. Всичко започва, когато Скот получава работа като прожекционист в автосалони, след като напуска училище.

Мъжът, който похарчи над 285 хиляди паунда, за да бъде самотен баща на три деца

Мъжът, който похарчи над 285 хиляди паунда, за да бъде самотен баща на три деца

Сбъднатата мечта на 39-годишния Нейтън Чан

"Получих образование в Австралия, но не бях особено умел ученик. Напуснах, преди да завърша гимназията. Схемата за работа на федералното правителство намери работа за мен като прожекционист в автосалоните", казва той.

Тази позиция във филмовата компания в крайна сметка води до работа като офис и маркетинг асистент. Скот си проправя път нагоре по стълбата, като през 1987 г. става управляващ директор на отдела за разпространение във веригата киносалони Hoyts. През 1993 г. кариерата на Скот го отвежда до туптящото сърце на филмовата индустрия - Лос Анджелис.

Скот прекарва 26 години във филмовата индустрия. В крайна сметка той става президент на 20th Century Fox International, където управлява приходи от над 1.5 милиарда долара и ръководи издаването и маркетинга на няколко блокбастър филма, включително "Смело сърце", "Титаник", "Междузвездни войни" и "X-Men".

Скот прекарва 10 години във Fox, ръководейки издаването на някои от най-касовите филми на всички времена. За мнозина изглежда, че Скот има всичко - силна роля във филмовата индустрия, приятели знаменитости, голяма къща, луксозни коли и яхта. Но на Скот нещо му липсва.

"Мислех, че нещо не е наред с мен, колкото повече получавах, толкова по-нещастен бях."

Докато e на ваканция в Югоизточна Азия, Скот се озовава до глезените в боклук на обширното сметище на Пном Пен в Камбоджа. В мъгла от токсични изпарения и горящи отпадъци той става свидетел на хиляди деца и възрастни, които ровят из сметището за отпадъци, които могат да продадат за пари. Печелят по 4000 риела (1 долар) на ден, ако имат късмет.

"Моментът, в който стъпих там, беше най-въздействащият момент в живота ми. Стоях там с лице към бездната и всичко се промени за мен".

Ейзи Гласър - жената, която с парфюмите си помага на актьорите да влязат в роля

Жената, която знае точно как миришат актьорите

Тя е нещо като "носът на Холивуд"

В рамките на първите 20 минути, откакто е на сметището за боклук, Скот среща едно дете, което се оказва първата стъпка към промяната за него. Не може да разбере дали е момиче или момче, защото е напълно покрито, отчасти за да се скрие от жегата и отчасти защото няма къде да остави вещите си.

Оказва се, че това момиче, 9-годишата Среюн, работи на сметището с майка си и по-малката си сестра, която е тежко болна. Тъй като живеят в крайна бедност, е сравнително евтино за Скот да реши проблемите им веднага. С помощта на преводач Скот им урежда жилище, урежда училище на Среюн и болница на болната ѝ сестра, а когато се връща в Ел Ей, започва да им изпраща пари всеки месец, за да поддържа семейството.

Скот започва нова работа в Sony Pictures, но сърцето му остава на бунището в Пном Пен. През 2004 г. решава да напусне Холивуд и се премества в Камбоджа.

Създава Cambodian Children"s FundКамбоджанският детски фонд (CCF), организация с нестопанска цел, която помага на децата в Steung Meanchey, един от най-бедните райони в столицата на Камбоджа Пном Пен. Това, което най-много повлиява на Скот, е, че тези деца, които живеят в най-жалката мизерия, не искат пари.

"Всеки път, когато посещавах сметището, деца ме следваха, казвайки "Som tov rien" ("моля, заведете ме да уча"). Много е трудно да се каже "не" на тази молба, защото това е дете, което просто иска възможност."

Първата от задачите му е да основе училище за 45 деца. Днес CCF образова над 2000. Подпомага със здравеопапазване и различни социални програми още 12 000 бедни хора. През 2019 г., деветгодишната Среюй, която среща на сметището, завършва университет със степен по финанси и икономика.

Мъжът, който събира пари за бездомните, като... рисува техни портрети

Мъжът, който събира пари за бездомните, като... рисува техни портрети

Брайън Питърсън променя животи

След като прекарва безброй нощи в обикаляне на общността и опознаване на всяко семейство, Скот започва да разбира бариерите, които пречат на децата от класната стая. Когато започва да се занимава с най-очевидните проблеми, като храна, чиста вода и медицински грижи, промяната е ясна. Все повече и повече деца започват да пълнят класните стаи.

През годините Камбоджанският детски фонд се развива, за да се справи с всяка бариера пред образованието, като дава възможност на общността да участва в промяната. Като основател и изпълнителен директор на Камбоджанския детски фонд, Скот живее в Пном Пен повече от 20 години, като остава в сърцето на организацията и общността, разказва Tatler.