Юртата е преносимо жилище, широко разпространено сред монголски, сибирски и азиатски номади. Да спим в юрта някъде в Централна Азия е нещо съвсем нормално, но определено изглежда странно, ако го правим в България.

Оказва се обаче, че от 2020 г. насам на няколко места на територията на родината ни има изградени юртени селища, които се търсят много от по-младите и екологично отговорни поколения.

Още по-интересното е е, че едни от юртите на територията ни - тези в Плана планина, са на едно френско семейство. Дамиен Луи Алфред Сен-Жам, съпругата му Ан и четирите им деца пристигат в България през 2001 г.

Снимка 668113

Източник: Личен архив

Дамиен няма познати, приятели или роднини тук, няма земи, нито пък бизнес планове или каквато и да било друга връзка със страната. Идва тук като учител във френския лицей "Виктор Юго", като първоначално идеята на семейството е да останат само три години в София и след това отново да се преместят на друго място.

Ръчно и Сръчно - кожени и дървени изделия от майсторските ръце на Искра и Антон Стоилови

Ръчно и Сръчно - кожени и дървени изделия от майсторските ръце на Искра и Антон Стоилови

Занаятчии като от учебник

"Дойдохме в България, защото искахме да изживеем нови приключения. Искахме да изследваме Източна Европа и места от този край, за които дори не бяхме чували преди", разказва Дамиен. Допълва, че другата му цел е била децата им да израснат в контакт с нови култури и да научат за тях. Горд е, че са го постигнали и че днес и четирите говорят свободно български език.

Снимка 668116

Източник: Личен архив

Колкото ѝ да е пленен от родината ни, Дамиен не може да си затвори очите и за някои от недостатъците. Това, което му прави най-силно впечатление е, че не показваме достатъчно уважение към красотата на природата ни. "А това е много жалко, тъй като България притежава невероятни места, които трябва да бъдат запазени и възхвалявани."

И макар първоначалните планове на френското семейство да са свързани с местене, с времето, което прекарват в България, се влюбват в родината ни - в културата и най-вече планините ѝ. А след една ваканция в чужбина, окончателно решават да се установят у нас и дори да подхванат едно доста нетрадиционно бизнес начинание.

"Винаги съм се интересувал от природата и околната среда (и как можем да ги опазим). През 2015 г. отидох на експедиция с кучешки шейни до Лапландия. След като успях да видя Северния полюс, след като влязох в контакт със саамите и усетих тяхното уважение към природата, нещо отвътре ме накара да осъзная, че искам да създам такова място именно в България."

Така Дамиен решава да постави основите на Yourti Mountain. Реализацията отнема пет години, а юртите отварят "врати" точно в разгара на пандемията. И макар да признава, че се възхищава на всичките ни планини, не крие, че се влюбва в Плана от пръв поглед. Не можем да го виним, защото освен страшно близо до София, тази малка планина между Рила и Витоша, предлага невероятни гледки към двете си по-големи "сестри", които я заобикалят.

Снимка 668111

Източник: Facebook / yourti_mountain

Самите юрти поръчва директно от Улан Батор, столицата на Монголия, с което отдава своята почит и уважение към този начин на живот.

"Монголците имат страхотни традиции - те живеят, за да съществуват в хармония с природата, а юртите са традиционно и екологично местообитание, което е адаптирано към всяко време", споделя Дамиен.

Ботаническа градина "Борика" и Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Пролетта е идеалното време да я посетим

Ако искаме се усетим духа на Монголия в България, със сигурност трябва да спим в оранжевата юрта, която е обзаведена в оригинални традиционни монголски мебели.

Снимка 668109

Източник: Facebook / yourti_mountain

В базата няма заведения за хранене. Въпреки това, на разположение на гостите са съоръжения за вечери на открито или закрито в юртите. Лятната кухня също може да се ползва за всеки, който иска сам да приготви храната си. Собствениците комбинират любовта си към планината с тази към кучетата и зимата, затова на разположение са впрягове със сибирски хъските.

Снимка 668112

Източник: Личен архив

"Една от причините да създадем това място беше, за да могат нашите кучета да имат голямо пространство за игра и почивка. Независимо дали е зима или лято, всички дейности, които организираме, започват в Плана", споделя Дамиен.

Като най-доброто време от годината, в което да посетим монголските им юрти, препоръчва от началото на юли до края на септември, независимо в кой ден от седмицата.

Снимка 668110

Източник: Facebook / yourti_mountain

Не е лесно да се докара юрта чак от Монголия, какви други трудности имахте при изграждането на Yourti Mountain?

Всеки един проект, независимо от мащаба, е свързан с трудности. В нашия случай това бяха занаятчии, които без видима причина престанаха да работят по проекта ни, горски пожар, който се приближи доста близо до нашата база и бяхме на косъм да я загубим, и дори неочакван гост един ден: мечка от плът и кръв.

Снимка 668118

Източник: Личен архив

Какво различава вашите юрти от останалите места за настаняване?

Гледката, качество на въздуха и колко е спокойно.

Памела Качмарек - полякинята, заради която ще погледнем на България с други очи

Полякинята, заради която ще започнем да гледаме България с други очи

Памела Качмарек за живота в родината ни, за приключенията с колело у нас и за най-предизвикателните планински маршрути

Какво е посланието, което се стремите да отправите?

Надяваме се хората да се свържат отново с природата и да я уважават. Нашата база е 100% автономна и екологична. Соларни панели покриват електрическите енергийни нужди, водата е доставена от сондаж, тоалетните са сухи компостни, водата от душовете се пречиства чрез фитопречистване.

Компостираме всички органични отпадъци и имаме органична зеленчукова градина. Също така искаме хората да се откъснат от ежедневния си живот и дори от интернет, и екрани. Не предоставяме интернет на територията на нашата база и не желаем да го правим.

А какви хора най-често ви посещават като националност?

Предимно французи и българи, но са идвали и нидерландци, белгийци, ливанци и дори японци, и австралийци.

Базата на Yourti Mountain разполага с четири юрти за общо 18 човека. Три са с капацитет от по четири човека и една с възможност до пет. Цените са от 150 до 180 лв. на юрта.