Да оставиш две десетилетия успешна кариера, за да заминеш за другия край на света, воден от любовта, е смела постъпка, на която не всеки би се решил. Но именно това прави Даниел Цачев, когото преди години всички познаваха най-вече като фризьора на Румънеца и Енчев и Криско. А вече и цял Китай знае за него.

От сватби в Златоград до Холивуд - как фотографката Виктория Сиракова стигна до Бионсе, София Вергара и Ким Кардашиян

От сватби в Златоград до Холивуд - как фотографката Виктория Сиракова стигна до Бионсе, София Вергара и Ким Кардашиян

Фотографката за голямото решение да замине за Америка, за неограничените възможности и за сбъдването на мечтите

Израснал в семейство на майка бръснарка и баща художник, той взима най-доброто от тях и го комбинира с много въображение и желание за работа. Още от 14-годишен подстригва съседи и приятели - първо безплатно, а след няколко години добива увереност в уменията си и решава, че може да се занимава с мъжки прически и професионално.

Скоро след това Румънеца и Енчев срещат един от неговите клиенти на улицата и го питат кой го е подстригвал. Така те стават първите известни личности, които сядат на стола му. А след тях има още - и музикални звезди, и спортисти и много други. Даниел Цачев прави това, което преди 15-20 години никой друг в България не прави - не само разпознаваеми прически, но и дизайни и портрети върху главите, които стават негова запазена марка.

Снимка 670750

Източник: Личен архив

"Ако преди ми отнемаше около два часа да направя дизайн или портрет, сега ми трябват от три до пет минути", казва той и се шегува, че не трябва да мигаме, за да не изпуснем как се случва магията. За този прогрес основна роля изиграва близо 30-годишният му опит. И точно когато е най-успял тук, в България, се влюбва е една красива китайка и през 2015 г. решава да замине за град Ченду.

"Нов живот за мен значеше две седмици да не правя нищо и после да започна да правя това, което и тук."

А любовта не само го води в Китай, но и му отваря вратите към успеха. Заради смесения си брак, Даниел и съпругата му са интересни на местните и по повод Свети Валентин дават интервю за списание, което се разпространява в голяма верига кафетерии в страната.

"Първият брак между китайски и чужд гражданин е именно между китайка и българин", обяснява той. А между разказа за любовта им споменава и че е фризьор и е подстригвал много от известните личности на България. Скоро след това идва поканата да участва в "Китай търси талант".

"Направихме уникално шоу там. С четири "да". Рисувах три глави по едно и също време за 10 минути. И съдиите не можеха да повярват какво се случва."

Снимка 670751

Източник: Личен архив

След като Китай разбира за него, Даниел получава договор с международна компания, която произвежда машинки за бръснене и подстригване. Става сертифициран обучаващ, организира екип и създава Walh Team China. Започва да провежда семинари не само в страната, но и по света. "Китайците са много добри в копи-пейста", казва той и обяснява, че след всяко обучение се появявали други, които се опитват да го копират. Но неговата най-силна черта е креативността и всеки път успява да добави нещо ново и различно - така винаги се отличава.

Противно на битуващото мнение, че българите са втора ръка хора в чужбина, в Китай Даниел Цачев получава повече от топло посрещане. "Китайците са много гостоприемни, така добре ме приеха и се чувстваха много горди, че един чужденец е дошъл и се е оженил за китайка."

Следващото, което му помага по пътя за успеха, е чистото любопитство към него. "В града, в който живеех, нямаше други фризьори от други страни. И на хората им беше много интересно, че се е появил някакъв чужденец да подстригва." Още в първия си работен ден графикът му е пълен. "Тогава изпаднах в шок, приятен шок." За първия месец през ръцете му минават цели 300 души.

С годините в Китай, които са почти 10, Даниел успява да покаже на какво е способен и да изгради успешен бизнес, както и да стане един от най-известните обучаващи в страната. И това със сигурност се дължи на умения, креативност и отдаденост към работата.

През ковид пандемията решава, че е време да създаде нещо свое и отваря два салона. "Ако не си талантлив човек и си мислиш, че като отидеш в чужбина, просто ще правиш пари и ще вземеш на някой мястото, никъде няма да се случи, дори и в Китай. Ако имаш талант, той ще се цени навсякъде." И днес салоните продължават да работят, а от около месец Даниел е отново в България.

"Идеята беше да останем там. На мен ми харесва Азия много. Но заради съпругата се прибрах. И не съжалявам. Любовта ме заведе в Китай. И любовта ме върна обратно тук." И вече започна обратното броене, защото дава шанс на родината си в рамките на една година да му отговори с това, което той й дава. А през това време го очаква работа, работа и само работа. Иска да направи и колкото се може повече семинари, за да предаде на младите знанията и уменията си.

Има и малко по-различни бизнес планове в главата си - да организира посещения на китайци в България и обратното. Смята, че и тук, и там има много какво да се види. А след 10 години си се представя пенсиониран и в Тайланд.

Какво ви хареса и какво не в Китай?

Това, с което не може да се свикне в Китай, със сигурност е времето и шофьорите. Китайците наистина не могат да карат коли. А между два града, които са на час път разстояние един от друг, може да има много голяма разлика в температурите и просто не знаеш как да се облечеш.

Иначе храната е супер, хората са много гостоприемни, всичко е много красиво и голямо. Китай е по-голям от Европа като площ, така че два часа полет нанякъде и попадаш на съвсем различно място. Тази страна е едно от най-красивите места в Азия.

Също така всичко там е в бъдещето, сякаш 100 години напред от Европа и Америка. Много добре организирано, много чисто, пътища, транспорт, паркове - прекрасно е и за живеене, и просто за посещение.

Кои са най-важните уроци, които успяхте да научите там?

Научих се най-вече на уважение, да говоря на "вие", да деля с близки и познати, както и с непознати. В чисто професионален план пък забогатях с умението да работя с всякакъв тип коси, защото и много чужденци идваха при мен заради по-лесна комуникация.

Освен това както преди, така и сега, не разделям клиентите си на известни и неизвестни. За мен е важно някой да ми гласува доверие. Известните, с които съм работил, са много нормални и земни хора. Подстригвал съм бойци от UFC, световни шампиони в различни спортове, актьори, всякакви успешни хора. И винаги са се държали с мен съвсем нормално. По-скоро тези, които се опитват да бъдат известни, са били по-арогантни с мен.

Снимка 670754

Източник: Личен архив

Кои мъже са по-суетни - българите или китайците?

Китайците със сигурност. Китайците обръщат много внимание на визията, всеки пет, максимум десет дни ходят на фризьор, правят си абсолютно всякакви експерименти, и то без значение от възрастта. Аз съм имал 60-годишни, които си правят дизайни, хора, които работят на много сериозна позиция и се боядисват в различни цветове, обличат се цветно.

Може би това идва от факта, че преди 20 години са били много бедни, затова сега си купуват скъпи дрехи и харчат ужасно много пари в салоните. Там е доста консервативно, но има различни хора, просто не го показват така, както в западния свят.

Следите тенденциите или създавате тенденции?

Старая се да създавам трендове, затова и много се котирах в Китай. Не ме интересува какво е модерно, тъй като всеки ден работя с различни хора, с техните лица, с техния вид коса и не можеш да се съобразяваш с това какво е модерно и да правиш копи-пейст на абсолютно всеки човек. По-скоро трябва да се стремиш да правиш своите клиенти уникални.