Делят ни броени часове до раздаването на най-прочутите награди в Холивуд, Оскарите. Церемонията по награждаването е едно от най-важните и коментирани събития за годината. С вълнение я очакват не само в САЩ, а и навсякъде по света. В навечерието на престижните кино награди, да видим някои любопитни факти за тях през годините.

Статуетката

Снимка 399344

Източник: iStock

Всяка позлатена награда Оскар струва 500 долара и тежи около 4 кг. Чикагската компания R.S. Owens започва да произвежда статуетките една година преди шоуто.

Филмът с най-много номинации

Снимка 401146

Източник: Instagram / CitationFilm

Най-номинираните филми на всички времена са два и имат по 14 номинации. Първият е черно-белият "Всичко за Ева" (1950 г.). 50 години по-късно, Кейт Уинслет и обречената любовна история с Леонардо Ди Каприо в "Титаник" събраха също 14 номинации, от които спечелиха 11 награди.

Първи Оскар за цветен филм

Първият цветен филм, спечелил в категорията за най-добър филм, е "Отнесени от вихъра" (1939 г.).

С най-много Оскари

Снимка 393342

Източник: Instagram / Days Gone Disney

Уолт Дисни е спечелил повече Оскари от всеки друг. Той е номиниран 64 пъти и печели 26 статуетки. Композиторът Джон Уилямс е вторият най-номиниран - с 47.

Носителите на най-престижните награди

През годините досега само три филма са печелили призове в пет от най-желаните Оскари, а именно за най-добър филм, най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър режисьор и и най-добър сценарист. Те са "Това се случи една нощ" (1935 г.), "Полет над кукувиче гнездо" (1976 г.) и "Мълчанието на агнетата" (1992 г).

Актьор и актриса с най-много Оскари

Снимка 403760

Източник: Alexandra Films

Актрисата с най-много Оскари е Катрин Хепбърн, която има четири Оскара за най-добра актриса в кариерата си. При мъжете с най-много статуетки е Клинт Истууд - с общо четири трофея, макар и да няма такъв за актьорска игра. Той спечели два Оскара за най-добър режисьор и два - за най-добър филм, за "Непростимо" (1992 г.) и за "Момиче за милиони" (2004 г.).

Най-младият носител на Оскар

Най-младият носител на Оскар е актрисата Тейтъм О'Нийл. Тя е само на 10 години, когато печели най-добра поддържаща женска роля за филма "Хартиена луна" (1973 г.).

Най-старият носител на Оскар

Това е Джесика Танди. Тя печели наградата за най-добра актриса за ролята си в "Да возиш мис Дейзи" (1989 г.), когато е на 81-годишна възраст.

Носителят на Оскар с най-малко приходи в бокс офисите

"Войната е опиат" (2010 г.), който печели шест Оскара от общо девет номинации, включително и за най-добър филм, е филмът с най-малко приходи в бокс офисите от всички, печелили Оскар някога.

Смята се, че той е спечелил 21 милиона долара в световен мащаб, което е по-малко от 2% от това, което конкурентът му "Аватар" трупа от продажбите на билети през същата година.

Най-скъпият носител на Оскар

Снимка 386472

Източник: Instagram / Avatar

Не е изненадващо, че "Аватар" държи рекорда на най-скъпия филм, който някога е спечелил Оскар, с бюджет, който се оценява на около 280 милиона долара. Въпреки че не успява да спечели в категорията за най-добър филм или най-добър режисьор, той получава наградите на Академията за художествено изкуство, кинематография и визуални ефекти.

Звездите, които бойкотираха наградите Оскар

Звездите, които бойкотираха наградите Оскар

Някои се борят цял живот за награда, а други не я искат