Оскарите са най-прочутите награди в Холивуд и церемонията по награждаването е едно от най-важните събития за годината.

Въпреки това през 91-годишната история от раздаването на статуетките има примери за редица звезди, отказали да присъстват на церемонията или за такива, решили направо да бойкотират наградите. 

Марлон Брандо

Макар да знае, че има огромен шанс да спечели най-добър актьор за ролята си на Вито Корлеоне в "Кръстникът", Брандо бойкотира Оскарите през 1973 г. На негово място присъства американската активистка Сашин Литълфеър.

Тя излиза на сцената, за да приеме наградата и да прочете речта на Брандо, посветена на лошото отношение към американските индианци във филма, пише Business Insider.

Катрин Хепбърн

С четири победи, Хепбърн все още държи рекорда за най-много спечелени Оскари. Въпреки че не отхвърля самите награди, Хепбърн така и не присъства на церемониите, за да приеме някой от своите Оскари. 

Уил Смит

Снимка 358629

Източник: GettyImages

През 2016 г., макар и да не е номиниран за Concussion, Уил Смит обещава да не присъства на Оскарите в знак на протест срещу липсата на разнообразие, тъй като за втора поредна година всичките 20 номинирани актьори са бели. 

Това не е първият бойкот на Смит. През 1989 г. той бойкотира Грами, когато научава, че обявяването за най-добро рап изпълнение няма да бъде предадено по телевизията.

Елизабет Тейлър

Тогавашният съпруг на Тейлър - Ричард Бъртън (номиниран за същия филм "Кой се страхува от Вирджиния Улф?"), убеждава актрисата да пропусне церемонията през 1966 г. заедно с него. Бъртън, който вече е загубил четири пъти, се страхува, че отново няма да спечели. Затова и увещава Тейлър да не присъства. Точно тогава обаче тя печели в категорията за най-добра актриса.

Уди Алън

Снимка 326653

Източник: GettyImages

Писателят и режисьор никога не присъства на церемонии по награждаване - дори и през 1978 г., когато печели най-добър актьор, най-добър оригинален сценарий и най-добър филм за "Ани Хол". 

Уди Алън неведнъж е казвал: "Цялата концепция за наградите е глупава. Не мога да се съглася с преценката на други хора, защото ако я приема, когато казват, че заслужавам награда, тогава трябва да я приема и когато казват, че не я заслужавам."

Еминем

Снимка 317189

Източник: GettyImages

Когато Еминем печели най-добра оригинална песен за "Lose Yourself" през 2003 г., той не присъства на церемонията, защото сладко спи вкъщи. По-късно Еминем споделя, че е пропуснал церемонията, защото не е смятал, че има шанс.

Оскари 2019 и номинираните за наградата

Кои са номинациите за Оскар 2019

Има ли изненади