Женският футбол се развива изключително много и бързо през последните няколко години, като той става все по-привлекателен за широката аудитория.

FIFA 23, NWSL, EA Sports и добавянето на 12 женски отбора в играта

Жените превземат FIFA 23

И играта става още по-разнообразна

В САЩ например той добива все по-голяма популярност, но затова вина имат и силните изяви на националния отбор на страната. Женският отбор на Орландо Прайд, който се състезава в WNSL, пък реши да покаже, че мисли прогресивно в полза на футболистките.

В официално изявление от отбора обявиха, че ще заменят белите гащета от екипите си с черни такива. В случая не говорим за някакво модно или естетически издържано решение, а за рационално. Според клуба, по този начин ще осигурят по-голям комфорт на състезателките си, когато са в цикъл.

Според People, това прави Орландо Прайд първият отбор в Америка, който открито говори и взима конкретни решения за менструалния цикъл на жените. Но за да изглеждат екипите по-добре, имената и номерата на гърба на фланелките също ще бъдат изписвани с черно, а не със сребърно както досега.

Футболистката на Орландо Ерика Тимрак смята, че по този начин тя и съотборничките ѝ ще могат да се фокусират по-добре върху самата играта. От клуба твърдят, че според данни на Women's Sports Foundation до 14-годишна възраст двойно повече момичета, отколкото момчета, спират да се занимават със спорт заради фактори, свързани с пубертета. 

Адриана Лима, FIFA, Моя Дот и критиките срещу избирането на модела за посланник

Неочакваните атаки срещу Адриана Лима

Не всички са доволни

Първият двубой с новите екипи Орландо Прайд ще изиграе на 26 март, когато ще бъде даден стартът на новия сезон. Тогава те гостуват на Портланд Торнс.