Безспорно орхидеите са едни от най-красивите, но и от най-капризните растения, които можем да отглеждаме у дома. Ярките им цветове са радост за около и душата, но цъфтежът им никога не продължава толкова, колкото ни се иска. А ако не полагаме необходимите грижи, може и да не видим така желаните напъпили нови цветове.

6 интересни факта за орхидеите

6 интересни факта за орхидеите

И защо са толкова привлекателни за нас

Истината е, че орхидеи не се отглеждат сложно, а различно от останалите растения. Има над 880 различни вида орхидеи, но тези, които можем да намерим и да отглеждаме у дома, са едва няколко вида. И всички те имат един и същи основни изисквания.

Растенията се поливат веднъж на една седмица, като водата се сипва в чинийката на саксията, а не върху корените. Прекомерното поливане води до загниване. През топлите месеци имат нужда от малко повече вода, отколкото през студените, защото тогава почвата изсъхва по-бързо.

Снимка 479930

Източник: iStock

Можем лесно да проверим с пръст дали пръстта е напълно суха - тогава е време за ново поливане. Необходимо е и редовно наторяване със специален тор, които да подсили растенията.

Мястото, на което ще сложим орхидеята, също е от решаващо значение за нейното съществуване. Най-добре е да е в близост до южен или източен прозорец. Растението се нуждае от достатъчно светлина, за да расте и цъфти, но не и от директно греене, което може да предизвика пожълтяване на листата и увяхване на цветовете.

Снимка 479931

Източник: iStock

Орхидеите се пресаждат в период, в който не цъфтят. Задължително се използва специалната за тях пръст. Пресаждането е добре да се извършва всяка година. 

Важно е да се оглеждат в прозрачни саксии, защото фотосинтезират с корените си. Те трябват да имат достатъчно свобода и дори не е проблем, ако са излезли извън саксията. Колкото по-дълги са корените, толкова по-здраво е растението. Затова в никакъв случай не бива да ги натъпкваме в по-малка саксия.

Орхидеите обичат влажен въздух, но не прекалено. Необходимо е и да има проветрение, но не и да са на течение. Ако у дома не е достатъчно влажно, може от време на време да пръскаме листата на растението с шише с пулверизатор.

Снимка 479928

Източник: iStock

В зависимост от вида си, растенията виреят най-добре на различна температура. Най-популярният вид - орхидея Фаленопсис, предпочита стайна температура между 18 и 24 градуса.

Ако забележим вредители, които са се завъдили в орхидеята, трябва веднага да я преместим далеч от други растения и да я третираме с необходимите препарати, които ще ги премахнат.

При правилните грижи, орхидеята трябва да разцъфне отново след шест до девет месеца. Ако това не се случи, причините може да са няколко - прекалено много или прекалено малко светлина, прекомерно поливане, нужда от пресаждане или неправилна температура на отглеждане.