Едно от най-красивите и широко разпространени цветя - орхидеята, крие също толкова интересни факти, с които ще се запознаем в следващите редове.

Учените смятат, че са открили една от причините толкова много да харесваме орхидеите и да ни се иска да притежаваме поне една от тях, а после и още една, и още една... Причината е в това, че орхидеите имат билатерална симетрия - същата, която притежава и човешкото лице. Това означава, че ако нарисуваме вертикална линия през средата на цвета, то двете половини ще бъдат огледални една на друга. Затова и когато погледнем орхидеята, сякаш и тя ни гледа.

Снимка 417532

Източник: iStock

Ванилията също е орхидея. Тя е може би най-известният и разпространен представител на този вид растения.

Има над 25 000 вида орхидеи и непрекъснато се откриват още нови. Същевременно флористите създават хибриди, които не се срещат в природата.

Орхидеите са много древни. Открита е пчела, която носи прашец от цветето на гърба си и преди 10-15 милиона години е попаднала в смола, което я запазило и до днес. А пчелата с прашеца е открита в кехлибар през 2007 г. Учените смятат, че орхидеи е имало още преди континентите да се разделят и да заемат настоящите си места. 

Снимка 417534

Източник: iStock

Цветовете на орхидеите имитират външния вид на насекомото, което може да ги опрашва. Така те го подмамват към себе си, сякаш са партньор за размножаване. Обърканото насекомо полепва с прашец и го отнася до следващото растение, което също го е измамило. Така орхидеите се опрашват, докато насекомото търси партньор за себе си.

Снимка 417535

Източник: iStock

В България живее красивата орхидея Венерина пантофка, но е в списъка с критично застрашените видове на Червената книга. Някои видове от този род се отглеждат и като саксийни растения.