Откакто "Опенхаймер" е по кината вече седмица, позитивните отзиви за филма продължават да се трупат. И дори и дискутираната историческа грешка с броя на звездите на американския флаг за мнозина е просто незначителна. Възможно ли е обаче да е допусната още една неточност...

Грешката в "Опенхаймер" - допусната ли е такава във филма с флага на САЩ

Има ли историческа грешка в "Опенхаймер"

Става интересно...

Както много западни медии писаха, режисьорът Кристофър Нолан е разчитал предимно на книгата "Опенхаймер. Американският Прометей", написана от Кай Бърд и Мартин Шервин, за да подготви сценария за филма. И в работата му изобщо не се е месил Чарлз Опенхаймер, внукът на истинския Дж. Робърт Опенхаймер, разбираме от Time.

За изданието той дава интервю, в което разкрива мнението си за филма на Кристофър Нолан и отправя една конкретна критика.

Според Чарлз Опенхаймер една от сцените е напълно излишна. Става дума за тази, в която дядо му се опитва да убие преподавателя си с ябълка, в която е инжектиран цианид.

"Частта, която най-малко ми харесва, е тази препратка към отровната ябълка", споделя Чарлз. Причината да му се иска тази сцена да не бе включвана във филма, е историческата ѝ неточност. Но този момент е описан и в книгата, на която е базиран сценарият на Кристофър Нолан.

"Ако прочетете "Опенхаймер. Американският Прометей" достатъчно внимателно, авторите казват: "Наистина не знаем дали се е случило". Няма информация да се е опитвал да убие някого. Това е наистина сериозно обвинение. Няма нито един враг или приятел на Робърт Опенхаймер, който да е чул това през живота си и да го е сметнал за истина", обяснява внукът на "бащата на атомната бомба".

Чарлз Опенхаймер, внукът на Дж. Робърт Опенхаймер

Източник: GettyImages

Чарлз Опенхаймер, внукът на Дж. Робърт Опенхаймер

Чарлз Опенхаймер уточнява, че е бил предупреден от Кристофър Нолан, че във филма ще има драматизирани части, но не това го притеснява. Повече е недоволен от това, че в книгата този момент е акцент, на който се разчита да привлече повече читатели и не е уточнено, че всъщност става въпрос за необосновано твърдение.

"Опенхаймер" с Килиън Мърфи - какво да очакваме от филма на Кристофър Нолан

Какво да очакваме от "Опенхаймер" на Кристофър Нолан

Драматичната история на "Бащата на атомната бомба"

Внукът на Опенхаймер разкрива още, че два пъти е бил поканен да посети снимачната площадка на филма, но се е въздържал да дава съвети на режисьора Кристофър Нолан.