Хората, които успяват да променят не само своя живот към добро, но и този на целия свят, които трупат огромно богатство и доказват, че няма невъзможни неща, са най-голямото вдъхновение за мнозина.

Бил Гейтс и въпросите, с които измерва успеха си през годината

Въпросите, с които Бил Гейтс измерва успеха си

Някои неща не можем да ги купим с пари

В графата на модерните вдъхновители лесно можем да сложим личности като Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос. Те са не само най-богатите хора на света, но и тези, които не спират да работят и да се развиват, а ефектът е видим за всички.

Затова и няма как да не сме се чудили как те са толкова успешни и продуктивни, а ние оставаме на светлинни години от техните постижения. Разбира се, не всеки е роден за милиардер и изпълнителен директор на няколко компании. Има обаче някои малки трикове от живота на богатите и успешните, които можем да приложим и в своя, за да стане по-близо до мечтания.

Снимка 507244

Източник: iStock

Очаквания

Ако имаме ниски очаквания, няма шанс да се разочароваме. Добре знаем това. Но няма и особен шанс да стигнем далеч. Защото успешните хора винаги си поставят високи очаквания и не спират да качват летвата по-нагоре и по-нагоре.

За да постигне човек величие, трябва да има велики цели. И не само никога да не се отказва от тях, а когато ги постигне, да иска още и още. Умът на Безос например винаги е зает със следващото голямо нещо, което трябва да създаде и да се случи. И това е напълно в синхрон с човешката природа - винаги да сме недоволни и да желаем нещо повече, нещо по-различно.

Снимка 507245

Източник: iStock

Чуждо мнение

Ако се влияем от него, няма да стигнем далеч. Защото всеки от нас има поне една идея за милиони. Малцина обаче я осъществяват. Останалите просто се доверяват на недоброжелателите около себе си, които им казват, че това просто няма как да се случи и въобще да не се и опитват.

Необходима е голяма смелост, за да направиш това, което никой друг не е правил досега. Но ако не опиташ, няма как да разбереш дали би спечелил или би загубил. Шансът е 50 на 50. А решението трябва да е изцяло в нашите ръце, не в чуждите усти.

Говерене пред хора

Това е едно от ключовите умения, които трябва да притежаваме, ако искаме да бъдем успешни. Никой не се ражда с отлични комуникационни умения, но можем да ги придобием, точно както можем да се научим да караме кола. Първата стъпка е да преодолеем страха си, а оттам ще извличаме само ползи от това свое ново качество, предава CNBC.

Снимка 507246

Източник: iStock

Фокусиране

В днешния свят не е трудно да се отклониш от правия път на мечтите си - изкушенията са много и дебнат отвсякъде. Разбира се, че балансът между работата и личния живот е важен, но богатите и успешните не стават такива, давайки си време да се разсейват и да губят фокус.

За да бъдем наистина успешни, трябва да концентрираме вниманието си върху едно-единствено нещо. Когато сме със семейството си, не проверяваме служебния имейл. Но когато сме на работна среща, не мислим за нищо друго извън темите в нея. Да имаме огромен интерес и любопитство към това, с което се захванем, също е от голяма полза. Поне на Илон Мъск.

Снимка 507248

Източник: iStock

Четене на книги

Това е едно занимание, на което си заслужава да отделим специално място в графика си. Какво правим в свободното си време оказва пряко влияние върху това колко успешни сме в професионалните си ангажименти.

Четенето на книга всеки ден и ползите от него

Защо да четем всеки ден

Дори понижава стреса

Дори да не четем книги, свързани пряко с тематиката, с която се занимаваме, ефектът от това хоби е осезаем. Редица успешни хора се кълнат, че именно четенето им е помогнало да станат такива, каквито са днес. Бил Гейтс например чете по 50 книги на година.