Да си различен от останалите винаги е било трудно и бихме очаквали, че в XXI век този предразсъдък е останал в миналото. Благодарение на историите на различни хора обаче научаваме за трудностите, пред които са изправени всекидневно.

Ясмина Роси - един модел на 68 и с бели коси

Ясмина Роси - един модел на 68 и с бели коси

Когато се чувстваш млад, изглеждаш млад

Няким Гатуеч е една от тях. 31-годишният модел е родена в Етиопия, но родителите й са от Южен Судан. До 14-та си година тя и семейството й живеят в лагер за бежанци в Кения, след което мигрират в САЩ.

Именно там Няким започва кариерата си на модел и скоро става известна като моделът с най-тъмната кожа в света. Тя казва, че приема "меланина, с който Бог ме е дарил" като благословия и се гордее с невероятната си кожа. 

Не винаги е било така. В гимназията - подобно на всяко по-различно дете, и тя се е сблъсквала с подигравки и тормоз. Прекарвала часове да плаче в стаята си и единствено през този започнала да си мисли дали по някакъв начин да не изсветли кожата си.

"Като пораснах малко спря да ми пука какво казват за мен. Започнах да се обичам. Ако някой ме обидеше, му казвах: "Имаш нужда от помощ, щом ми говориш така - явно имаш някакъв проблем. Може би ти трябва приятел или прегръдка", казва Няким пред списание War Paint.

Тя казва, че сега е в мир със себе си, приема кожата си и не се чувства несигурна заради това как изглежда. Въпреки това продължава да се сблъсква с предразсъдъци в модната сфера, особено от страна на по-светлокожи модели. "Спрях да се опитвам да им доказвак коя съм", казва Гатуеч.

Моделът е доста директна и с фотографите, които често обработват снимките й и ги правят по-светли. "Не искам да съм груба, зная, че си добър в работата си, но ми се струва, че това е прекалено светло, моята кожа не е такава, дали би могъл да го коригираш", са думите й към тях.

Няким Гатуеч дава и съвет как да се справим с негативните коментари по свой адрес. "Ако се разстройвате от гадните неща, които коментират за вас, привличате негативни хора. Но, ако останете позитивни и уверени, привличате позитивни хора", казва тя и допълва: "Всички сме различни, различни по форма, по размер, по много неща. И това е чудесно. Не трябва да се плашим от различното".