Селфитатата са станали толкова нормална част от живота, че не ги отчитаме като някакъв проблем. Не и когато селфи манията започне да крие опасност за живота.

Чернобил, Instagram и снимките, които предизвикаха възмущение

Селфи в Чернобил

Новата мания в социалните мрежи

След поредната селфи истерия за снимки в Чернобил, в Русия продължават с опасните фото експерименти, но този път на друго място.

В Instagram започнаха да е появяват все повече кадри на различни хора на фона на вода с небесно син цвят като от тропиците. 

Но снимките, които много приличат на тези от Малдивите, всъщност са с изненадващи хаштагове, като #сибирскиемальдивы #новосибирскиемальдивы #мальдивынск #нскМальдивы.

Оказва се, че въпросните Малдиви всъщност са хвостохранилище на топлоелектрическата централа край Новосибирск, което е пълно с отпадъчна пепел, калциеви соли и отровни метални окиси, придаващи синия цвят на водата.

За няколко десетилетия, в които работи ТЕЦ-5, на това място са изхвърлени толкова отпадъци от изгарянето на въглища, че компанията предупреждава, че дъното е от фина тиня и човек лесно може да затъне в нея. Събраната в хвостохранилището вода е и с pH над 8.

Макар редицата съобщения на ТЕЦ-5, които предупреждават хората да не пият от водата и не влизат в нея, защото може да последват остри алергични реакции и дори по-сериозни здравословни проблеми, много от жадуващите за перфектната снимка изобщо не спазват предупрежденията и рискуват здравето си всеки ден.