ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 20 минути
  • Режисьор и сценарист: Саня Борисова
  • В главните роли: Елена Петрова, Елеонора Иванова, Саня Борисова, Рая Пеева, Башар Рахал, Ники Илиев, Иво Аръков, Свежен Младенов
  • С какво да се подготвим: "Чужденецът" (2012 г.)

Сексът винаги е бил табу. Колкото и разкрепостени да сме като общество, той винаги е предизвиквал различни и доста често крайни реакции. И когато се показва на голям екран в кината, реакциите често излизат извън контрол. Така е в световното кино, така е и в родното българско.

Но каквито и да са предразсъдъците към секса в киното, един добре направен филм може да промени мнението на скептиците и да отприщи разговора по темите табу.

Ето, в кината в момента може да гледаме холивудския "Претендентите", чиято история се върти около любовен триъгълник, а сексуалното напрежение струи през доста голяма част от филма. И е факт, че режисьорът Лука Гуаданино се е справил повече от добре с табуто, за да създаде един наистина провокативен и секси филм. Защо така изкуството провокира обществото да не замита темите табу под килима.

Това решава да направи и Саня Борисова, която е режисьор и сценарист на новата българска комедия "Никога не е просто секс". Филмът провокира още със заглавието, което напълно основателно е заменило по-обраното първоначално "Кармични връзки". В свои телевизионни интервюта Саня Борисова казва, че идеята идва на Башар Рахар при заснемането на една от началните им сцени заедно, когато тя му заявява директно в лицето: "За нас жените никога не е просто секс." Тогава той ѝ предлага "Никога не е просто секс" за заглавие и въпреки първоначалното колебание, тя го променя. Правилен ход, защото то пасва по-добре на сюжета и цялостната идея.

Какво да очакваме от "Претендентите" на Лука Гуаданино със Зендая

Какво да очакваме от "Претендентите" на Лука Гуаданино със Зендая

Тенис, секс и любовен триъгълник

В началото "Никога не е просто секс" ни запознава с главните героини поотделно.

Вики (Елеонора Иванова) току-що е завършила средното си образование в малък провинциален град и отива да преследва мечтите си в столицата.

Ира (Рая Пеева) е богата наследница и пълна авантюристка, която обича разкрепостения начин на живот.

Мая (Елена Петрова) е домакиня, майка на две деца и напълно отдадена на семейството и дома си.

Мадлен (Саня Борисова) пък е актриса и абсолютна романтичка в търсене на истинската любов.

И макар всяка от героините да има абсолютно различен от останалите три характер, интереси и морал, има и нещо, което ги обединява - и четирите са неспособни да имат пълноценна романтична връзка.

Към този пъзел трябва да добавим и кармичното в лицето на ексцентричната гадателката на карти таро Десита (Рене Йошида). По време на един от сеансите си тя им издава, че имат "кармична връзка" от минал живот - били са четирите жени на един султан. Но понеже са го убили, в настоящия живот трябва да изплатят кармата си.

В "Никога не е просто секс" не липсват нито хумор, нито дързост. Разбира се, секс също има, но сам по себе той не заема централна роля. Защото и четирите героини са прототип на съвременната жена, която търси своята сила, независимост, сексуалност и освобождаване от предразсъдъци и ограничения. А сексът... за нея той никога не е просто секс.

"Никога не е просто секс" е по кината от 10 май