Една от интересните особености, на които всеки пристигнал в Амстердам (или друго населено място в Нидерландия) се натъква, е колко често може да надникне в домовете на хората тук, когато се стъмни.

Причината - повечето от местните никога не пускат завесите и щорите на прозорците си. Често дори нямат такива.

А във времена, когато коронавирусът остава хората само с един прозорец за контакт с външния свят, тази национална странност изглежда още по-интригуваща.

Снимка 477713

Източник: iStock

Самите нидерландци не смятат този свой навик за нещо необичайно - до такава степен, че са събудили любопитството на изследователите, които са се постарали да разберат защо хората в точно тази държава крият толкова малко личния си живот.

А любопитният домашен нидерландски ексхибиционизъм кара ги изправя пред големи социологически дилеми. Дали това е манталитет, който следва максимата "имам/нямам какво да скрия", или е по-скоро "вижте ме какво имам"? Или може би е и двете...

Най-популярното обяснение произтича от протестантската религиозна традиция на калвинизма, според която честните граждани няма какво да крият. И това с пълна сила се отнася до жителите на Нидерландия.

Снимка 477714

Източник: iStock

Антрополозите Хиле ван дер Хорст и Яантин Месинг проучват  феномена през 2006 г. и забелязват, че хората в по-малките квартали с тесни улички са дори по-склонни да оставят завесата си открехната, за да се вижда всичко в дома им.

Но двамата учени смятат, че хората тук предпочитат да не използват завесите си и поради друга много важна причина - те обичат да гледат какво се случва навън, да виждат светлините, шума и суматохата на улиците, както и хората, минаващи по тях.

Хиле ван дер Хорст и Яантин Месинг са на мнение, че взаимодействието между "вътре" и "навън" помага за насърчаване на откритата култура, с която и нидерландците са добре известни, пишат от CNN.