Глобалното затопляне и замърсяването на въздуха, и океаните са част от многото проблеми, пред които сме изправени всички ние, хората.

Редица учени и активисти не се уморяват да повтарят, че часовникът тиктака и времето за радикални действия все повече намалява. Но в Нидерландия вече мислят как да намалят изключително вредното замърсяване с амоняк.

Планът е фермерите да бъдат принудени да продадат изцяло или пък да намалят добитъка, който отглеждат. След като през 2019 г. Върховният административен съд в страна постанови, че не се прави достатъчно, за да се намали отделянето на азот, започнаха сериозни промени.

Снимка 546740

Източник: iStock

Според The Guardian, през светлата част на деня скоростта по магистралите в страната е ограничена до 100 км/ч с цел намаляване на вредните емисии. А като нова мярка се подготвя намаляването на добитъка с цели 30%, което е един от най-радикалните планове в Европа.

Отново според The Guardian, вследствие на животновъдството се произвежда оборски тор, който, когато се смеси с урината, отделя амоняк. Ако този амоняк попадне в езера, реки или други водоеми, може да увреди тези естествени местообитания.

Например да се повиши броят и цъфтежът на водорасли, които изчерпват много бързо голяма част от кислорода по повърхността на водата.

Снимка 546742

Източник: iStock

А този план за намаляване на добитъка е наистина радикален, защото Нидерландия разполага с над 100 милиона говеда, пилета и прасета, което превръща страната в най-големия износител на месо в Европейския съюз.