Рики Валери Коле спечели титлата Мис Нидерландия 2023 г. Това е първият път, когато транс жена е коронована в историята на конкурса за красота. 22-годишната Коле беше обявена за победител в състезанието в неделя, 9 юли.

"Направих го! Толкова съм горда и щастлива, че дори не мога да го опиша", казва тя в публикация в Instagram след победата си. "Да направя моята общност горда и да покажа, че това може да бъде постигнато. И да, аз съм транс и искам да споделя историята си, но аз също съм Рики и това е важното за мен. Постигнах това сама и всеки момент ми хареса."

Нидерландско-молукският модел наследява победителката от 2022 г. Она Муди и ще представлява Нидерландия на 72-ия конкурс за Мис Вселена в Ел Салвадор, който ще се проведе през декември. Коле е родена като биологичен мъж и израства в Бреда, в южната част на Холандия. Тя не е първият транс човек, който се състезава в предварителните конкурси след промяна в правилата, позволяващи транс състезатели през 2012 г. Испанката Анджела Понсе беше първата транс жена, която се състезава през 2018 г.

Мис Невада Каталуна Енрикес се присъедини към конкурса Мис САЩ през 2021 г., а Даниела Аройо Гонзалес планира да се присъедини към Мис Пуерто Рико тази година. Тайландската бизнесдама и защитник на транссексуалните лица Ан Джакапонг Джакраютатип, която е транс жена, закупива организацията Мис Вселена за 20 милиона долара миналата година. 

Р'Бони Габриел, конкурсът Мис Вселена и как Мис САЩ спечели короната за 2023 г.

Ето я новата Мис Вселена

На 27 години от САЩ

Коле казва в интервю, че планира да използва своята платформа, за да даде възможност на другите и за да се бори срещу дискриминацията. "Искам да благодаря на журито и на всички от екипа на Мис Нидерландия за доверието, това е само началото", написа тя в Instagram.

"Мои най-скъпи съфиналисти, всяка от която направи страхотно шоу, обичам ви всички, момичета. Скъпо семейство и приятели, мои поддръжници, вие ми дадохте толкова много допълнителна сила от залата. И всички вие като мен, които сте по света, искам да бъда до вас и да бъда примерът, който ми липсваше когато бях малка."

След победата Коле се превърна в обект на омраза и негативизъм онлайн, като Мис Нидерландия стана много популярна в Twitter. Голяма част от негативните публикации обиждат и неправилно представят Коле.

Секси снимките на Мис България 2022 Александра Кръстева

Секси снимките на Мис България 2022

Александра Кръстева знае как да привлича вниманието

След поглъщането на социалната платформа от Илон Мъск, Twitter промени политиката си по отношение на поведението на омраза, което преди това защитаваше транссексуалните хора от онлайн тормоз. Преди това Twitter забраняваше публикации, насочени към транс хора с погрешно представяне на пола, съобщава NBC News.