Конкурс за красота за жени, създадени с помощта на изкуствен интелект - появата му определено беше само въпрос на време. И ето че Fanvue Miss AI вече е тук и има своите първи десет финалистки.

Мис Изкуствен интелект - конкурсите за красота не са това, което бяха

Мис Изкуствен интелект - конкурсите за красота не са това, което бяха

Когато фалшивото е на почит

Организатори на конкурса WAICA съобщават на сайта си, че "момичета" ще бъдат оценявани на базата на няколко критерия - красота, използвани инструменти за AI, както и социално послание.

Последният вероятно е най-интересен, защото заради него всяка една претендентка за титлата Мис Изкуствен интелект има създаден и разработен Instagram профил. В него научаваме заниманията, принципите и идеите й. Както и колко последователи има.

Последното също ще е критерий за журито, което се състои от двама реални човека - предприемача Андрю Блох и историчката Сали Ан Фосет, както и два AI модела, които изкарват на създателите си хиляди долари печалба на година с "работата" си.

Сред десетте финалистки са "момичета" от Португалия, Франция, Турция, Румъния, Мароко, Бангладеш и Бразилия. Три от тях ще си поделят общия награден фонд от 20 хил. долара, като част от тях ще отидат за менторство и реклама на създателите им.

Както отбелязват и Euronews, които споделят новината, конкурсът Miss AI ни се струва доста плашещ. Да, може да е мерило за постиженията на изкуствения интелект във визуалните области, но ни навява на мисълта, че е възможно голяма част от профилите и снимките с хиляди харесвания в социалните медии да са плод на AI.