През 2022 г. избрахме Мис България в лицето на (тогава) 18-годишната Александра Кръстева от София. И въпреки че преди броени дни беше титулувана новата Мис България 2023 г. - 17-годишната варненка Елизабет Кравец, Александра предава короната си с радост.

Защото за тази една година с титлата за най-красива българка, вече си е взела своето. Признава и че в живота ѝ не са настъпили кой знае какви промени - освен по-голямото внимание и повечето работни ангажименти, в личен план продължава да бъде същият скромен и стеснителен човек.

Извън светлината на прожекторите Александра си остава едно обикновено момиче, което следва мечтите си, не се отказва от това, което иска, и не се притеснява да отстоява себе си. Упорита, спокойна и лоялна, тя е готова да помогне винаги и на всеки. Понякога е доста голям инат, но има добро сърце.

Снимка 634439

Източник: Личен архив

"Не харесвам изкуствените хора и тези, които се мислят за нещо повече от другите - и то без покритие", не крие моделът. Казва, че мнозина все още не знаят колко срамежлива и притеснителна е всъщност, както и че ѝ трябва известно време да се отпусне, за да покаже себе си. Затова и съвсем открито признава, че при представянето ѝ в конкурсите "Мис Шумен" и "Мис България" миналата година ѝ е било много трудно. "Но с времето и с всички изяви, предполагам, че се свикна със сцената и с вперените в мен погледи."

И докато продължава да си проправя път смело напред в света на моделите и отмята работни ангажименти (които съчетава с висшето си образование по архитектура), Александра признава, че често ѝ липсва време за спорт. Защото когато успее да си открадне малко, предпочита да го прекара със семейството и приятелите си.

Снимка 634440

Източник: Личен архив

Години наред спортува какво ли не, но сякаш волейболът си остава голямата ѝ любов. В момента обаче разходките с кучето ѝ са това, което най-много се доближава до тренировка. "Всичко е до ген", казва Александра с риск да вбеси дамите, които броят всяка калория. Никога не е спазвала и диети, дори си угажда с някои вредни неща. Обича пица, паста и тестените храни като цяло. И без сладко не може...

А когато изглеждаш като модел, някак противоестествено е да не си пробваш късмета в този бранш. И макар че още от дете е пленена от необятния и елегантен свят на модата и моделите, докато израства, родителите ѝ никак не одобряват увлечението й. Затова и конкурсите за красота идват на по-късен етап, когато Александра вече само взима решения да се записва и участва в тях. И както с повечето хубави неща в този живот, и това става съвсем случайно.

Снимка 634434

Източник: Личен архив

Отначало се притеснява и не иска да участвам, но накрая си казва: "Какво толкова го мисля. Каквото стане, стане." И напук на всички, които не вярваха в мен, спечелих." А когато човек изобщо не очаква, тогава радостта от победата е дори още по-голяма.

Благодарна за подкрепата на семейството си, Александра е категорична, че не съжалява за решението си да участва в конкурса. Междувременно продължава да се развива в сферата на модата, защото ѝ позволява да изследва разнообразни стилове, да експериментира с различен външен вид и да изразява по-добре себе си. Харесва ѝ, че има свободата да бъда креативна, като същевременно вдъхновява и другите да открият собствената си индивидуалност.

Какви са вашите малки тайни за красота?

Моята единствена тайна е, че в ежедневието си ходя без грим и нямам проблем с това - харесвам се такава, каквато съм.

Снимка 634436

Източник: Личен архив

Важно ли е съвременната жена да бъде добре поддържана и какво бихте я посъветвали относно грижата за визията?

Не само жената трябва да е поддържана, а всеки човек. Както от хигиенична гледна точка, така и чисто визуално. Много е важно как изглежда един човек, защото това е неговата визитна картичка. Когато се запознаваш с някого, първото впечатлени е това, което виждаш, и чак след това го опознаваш като личност с останалите му качества.

Мисля, че всеки, който уважава себе си, иска да изглежда добре. А съветът ми към жените и особено младите момичета е да не прекаляват с корекциите, защото вместо да ги разкрасят, доста често те имат обратен ефект.

Разрешени ли са корекциите на външния вид в конкурсите за красота?

Не е забранено, но и не е препоръчително. Аз не съм против корекциите, стига да са в норма. Мисля, че няма нищо лошо в това, ако не харесваш нещо в себе си, да искаш да го коригираш, но не и да се направиш като маймуна. Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги - толкова си приличат една на друга, и губят индивидуалността си.

Защо всяка мис България е подложена на такъв огромен негативизъм?

Няма как българинът да не си покаже байганьовщината. Злобните и завистливи хора нямат умора. Предпочитат да оплюят някого, вместо да се зарадват на неговия успех. Винаги ще намерят за какво да се хванат, дори да си най-прекрасният човек. Няма обаче как да ме засегнат хора, които не познавам. Да си призная, често дори се забавлявам с тяхната простотия.

Снимка 634437

Източник: Личен архив

На кои известни дами - във и извън България, се възхищавате?

Едни от личностите, на които искрено се възхищавам у нас, са Ирина Папазова, Александра Богданска и Славена Вътова. На световно ниво това са Адриана Лима, Александра Амброзио, Бела Хадид.

Какви са бъдещите ви планове?

Най-важният ми приоритет за в бъдеще е да завърша образованието си по архитектура и да се реализирам в тази сфера. Искам някой ден да бъда един наистина успешен и добър архитект. А в свободното ми време ще гледам да го съчетавам с това да бъда модел.