Изминаха 10 години, откакто звездата на Михаела Маринова изгря в X Factor. 10 години, в които тя убедително е доказала, че заслужава мястото си на музикалната сцена на България, където името ѝ се нарежда до това на най-известните ни изпълнители. И макар повечето хора да познават най-вече артиста Михаела (който не е много по-различен от Михаела в личния ѝ живот), изпълнителката не е сигурна дали си проличава колко грижовна, любвеобилна и темпераментна е понякога.

"Хората ме познават като по-смирена, тиха и добра, което е факт, но все пак си имам моменти, в които мога да се изнервя и ядосам на дадено нещо", не крие малките си недостатъци Михаела.

Снимка 668409

Източник: Virginia Records

Също както не крие колко упорит, силен и позитивен човек е. Именно тези качества са нейният двигател и благодарение на тях продължава да работи с пълна сила и да дерзае смело.

Музиката присъства в живота ѝ от ранна детска възраст. Едва четиригодишна, Михаела започва да пее, танцува, свири на пиано, цигулка и дори без самата тя да си дава сметка - да търси вниманието на публиката. Михаела среща голяма подкрепа в лицето на родителите си, които ѝ помагат да поеме по пътя, който сама толкова непоколебимо избира за себе си.

Свободна, безразсъдна и пълна с живот - Керана и нейният Космос с  (и без) Космонавтите

Свободна, безразсъдна и пълна с живот - Керана и нейният Космос с (и без) Космонавтите

Когато умираш да пееш, да танцуваш и да си в центъра на вниманието

И го следва неотлъчно, като продължава да черпи вдъхновение всеки ден от своите идоли. Това несъмнено са легенди като Ела Фицджералд, Арета Франклин, Ета Джеймс, Фреди Меркюри, Тина Търнър, Уитни Хюстън, а също и Бионсе, Кристина Агилера. Артисти и музиканти, на които истински се възхищава и които ѝ помагат винаги да се стреми към усъвършенстване на собствените си умения.

Снимка 668413

Източник: Virginia Records

Като артист, не е изненадващо, че Михаела описва творческия процес с една дума - лекота.

"Ние, артистите, сме много особени птици и натури като цяло. Не можем да творим под натиск, защото това е изчерпване на енергия." Затова за Михаела е много важно да хване този момент на вдъхновение, в който наистина я е осенила идея. Идея, която се материализира в творчество, когато дойде точното време.

И то по един толкова гладък и естествен начин, колкото песен, изпята под душа. Не сме изненадани, че Михаела обича да пее, дори когато се къпе и, разбира се, има различен репертоар. Не крие, че все по-рядко го прави обаче - понякога, защото бърза, а друг път просто иска да се наслади на кратката почивка от забързаното ежедневие.

Снимка 668410

Източник: Virginia Records

Що се отнася до музиката, която обича да слуша, докато шофира или пътува, трудно може да се ограничи до няколко песни, но пък има албуми, които напоследък са я завладели напълно.

Като последната колекция на Джъстин Тимбърлейк Everything I Thought It Was или, ако е в по-меланхолично настроение, Courage на Селин Дион. Слуша и Джак Харлоу, Teddy Swims и Уилоу Смит. Общо взето, разнообразна, но хубава музика, която много зависи от настроението.

"Радвам се, че музиката ми достига до душите на все повече хора. Казват, че ги лекува. Тя е много силно емоционално, музикално и темброво изразена. Просто енергия. Силна енергия", така описва творчеството си Михаела Маринова.

И всеки, който е слушал "Вселена", "Такава любов", "Сладка грешка", "Само теб" или някоя от другите ѝ песни от двата ѝ самостоятелни албума "Стъпка напред" и  "До безкрай", ще се съгласи на мига с нея. Истината е, че Михаела Маринова не спира да твори и всяко следващо нейно парче е все по-добро и по-добро.

Смело и смахнато – пътят на Виолина Доцева от пеенето на улицата до главна роля в сериал

Смело и смахнато - от пеенето на улицата до главна роля в сериал

Виолина Доцева никога не се отказва от мечтите си

Какво се промени за тези години от участието ви в X Factor до втория ви самостоятелен албум "До безкрай"?

В личен план не са се променили кой знае колко много неща. Просто защото си имам твърдите устои и ценности, които винаги ще изповядвам и на които ще се уповавам. Това са семейството и близките ми.

Вниманието на хората към мен се промени и може би нямам достатъчно свободно време да си почивам, но пък се сбъднаха мечтите ми да работя с едни от най-добрите музиканти и изпълнители в България. И съм много щастлива и благодарна.

Снимка 668416

Източник: Virginia Records

Много работа, песни, творчество. Станах по-уверена в себе си. Вече съм автор на своята собствена музика, което допреди пет години не се случваше. А това е голямо предимство.

Просто е трябвало да събудя твореца в мен, за което обаче е нужно време, защото на 16 г. още си недостатъчно зрял, за да напишеш един адекватен текст на каквато и да било тема. Получих уважението на всички тези хора, колегите ми.

Иначе аз съм си същата Михаела, като разбиране за света и възприятие. Не летя в небесата със сигурност, просто защото не ми позволяват. Имам си много верни хора, които много бързо, ако нещо случайно леко залитна, ме връща на земята. Но като цяло, по природа не съм човек, който звездее.

Любо Киров и Михаела Маринова - "Вселена" от разкошна музика

Любо Киров и Михаела Маринова - "Вселена" от разкошна музика

След успеха на "Мога", следващият им общ проект не е изненада за никого

Споменахте, че вече сте автор на собствената си музика, което е сбъдната мечта за всеки артист, а и вторият ви албум "До безкрай" наистина е много добър. Имате ли любима песен от него?

"Вселена" беше всъщност една от любимите ми песни в този албум и съм много щастлива, че тя живее нов живот в дует с Любо Киров. Това беше наистина като подарък за мен - фактът, че той хареса песента и направихме нова версия.

И беше някак си като естествено продължение на "Мога", така че "Вселена" беше най-специалната песен в албума и така си остава.

Снимка 668411

Източник: Virginia Records

И като стана дума за Любо Киров, как си разпределихте ролите?

Любо е един велик изпълнител със страшно много опит във всяко едно отношение. Супер автентичен и е една от легендите на България. Освен всичко останало, е много умен и страхотен приятел. Винаги дава най-добрите съвети - и в личен, и в професионален план.

Не ни беше трудно да си разпределим парчето, защото Любо е страшен професионалист, пее брутално и всяка една дума, която изпее, без значение от коя част на песента е, просто си зазвучава като на Любо и става негова.

Снимка 668412

Източник: Virginia Records

С какво се отличава "Вселена" от останалите песни от албума?

"Вселена" е специална, защото посланието ѝ е много силно. Всъщност, когато писах текста, аз го написах за моята сила, за моите вярвания. За това, че всеки носи силата в себе си и полагайки правилните усилия, нещата ще се случат. И никога не трябва да губим надежда за абсолютно нищо.

Любо е с много сходни възприятия. Предполагам и това му въздейства, защото се припозна в текста. Той има една песен, "Усеща се сила", в която пък възпява своята сила. И всъщност, ние тук във "Вселена" обединихме и неговата и моята сила.

Готвите се за нов албум и турне, което стартира в края на септември. Какво да очаква публиката от предстоящите ви концерти?

Третият ми албум излиза през есента заедно с турне, на което ще представя цялата нова музика. Ще бъда с моята банда - Ангел Дюлгеров (аранжор и китара), Радо Казасов (барабани), Евден Димитров (бас), Пламен Денчев (клавишни), Катя Кръстева и Никола Стойков (беквокали). Всички те са музикални зверове.

Ще бъде много ударно - с много рокендрол и емоция. Ще е много интимно и много диво едновременно.

Вълнувам се много. 26 септември е първата дата във Варна. Следват Русе, Плевен. Пловдив и София. Преди моето турне, ще бъда специален гост-изпълнител и в обиколката из България на Любо Киров, която започва от 14 юни в София.

Снимка 668414

Източник: Virginia Records

А можете ли да ни кажете малко повече за предстоящия си трети студиен албум?

Отново за страхотните аранжименти разчитам на Ангел Дюлгеров, с когото работих и по втория ми албум. Още финализираме точно датата, но мога да кажа, че в новата колекция ще присъства много жива музика с много живи инструменти, записани в студиото. А това напълно естествено дава една толкова различна, динамична и жизнена емоция и вдига нивото на цялото представяне на албума - и когато се слуша на запис, и, разбира се, на живо.

Албумът е възходът на моята музика и е едно естествено продължение на "До безкрай" - надгражда го и смислово, и музикално.