Една от най-известните метъл групи в света Metallica отново е на голямо световно турне. И докато с нетърпение чакаме датата, за да посетим един от концертите им, с интерес научаваме от Planet Rock какво се крие "зад кулисите" на всяко едно шоу на легендарната американска банда.

700 е броят на използваните прожектори и това е приблизителна бройка, защото дори и и мениджърът на групата не може да каже със сигурност колко точно са те.

230 човека - толкова е екипът, стоящ зад Metallica по време на турнето. Макар че на сцената виждаме само четиримата настоящи членове на бандата - Джеймс Хетфийлд, Кърк Хамет, Ларс Улрих и Робърт Трухильо, истината е, че мениджърът им координира цели 230 човека, за да е сигурен в перфектната подготовка на концертите. В това число влизат озвучители, техници, шофьори, механици и дори един готвач. 

75 камиона се използват, за да се пренася целият им "багаж" от един град до друг. 30 камиона са нужни само за техниката за озвучаването, осветлението и т.н.

62.79 метра - толкова е широка изградената сцена, на която свирят по време на концертите от турнето.

48 часа е необходимото време, за да се монтира всичко. 36 часа трябват за изграждането на сцената и 12 часа трябват на екип от 95 работника да монтират звукови колони, светлини, камери и т.н.

20 са камерите, които разполагат на стадионите. Две от тях са камери-паяци, които висят над сцената и тълпата на стоманени кабели, дълги няколкостотин метра. 16 са робо-камерите им на сцената, които се управляват с дистанционно и шест са конвенционалните камери.

6 генератора използва бандата при всеки един концерт, защото дори и стадионите с капацитет от 80 хиляди души нямат достатъчно мощност, за да захранят шоуто на групата. 

6 са и огнехвъргачките, които изстрелват пламъци на разстояние от 20 метра във въздуха по време на концерт от върха на скелето. 

5 пък са екраните по време на шоуто. Всеки един е висок 16 метра и широк 11 метра. 

4 часа е нужното време за да се опакова техниката след концерта. В тези часове не е включено демонтирането на стоманената рампа и останалата конструкция.

3 са сцените, с които Metallica разполагат по време на турнето си WorlWired. Това са три огромни скелетни конструкции, които представляват фона на шоуто им. Докато свирят на едната, втората сцена се изгражда в следващия град, а третата от предишния им концерт се мести на ново място. Всяка една от конструкциите се монтира и демонтира от техен екип, състоящ се от 30 човека.

1 пътуващ музей има Metallica с настоящото си турне. Бандата е с 38-годишна история и определено има събрани много сувенири през годините. По време на WorlWired Metallica решават да покажат дрехи, ръкописи, албуми и дори инструменти в различните градове от обиколката им. 

0% е вероятността да чуем същия сетлист в същия град. Metallica имат точна статистика за това какви песни са свирили на даденото място през годините, за да не се повтарят, когато отново посетят дадения град.

След прочетеното за подготовката преди всеки един концерт, нетърпението ни за няколкочасовата доза Metallica на живо стана дори още по-голямо.