Ейкън избра най-подходящия момент, за да обяви плановете си за строеж на футуристичен панафрикански град в родния си Сенегал. Той е вдъхновен от Уаканда - мястото, където се развива действието на "Черната пантера", а певецът съобщи подробности само дни след трагичната смърт на звездата на филма Чадуик Боузмън.

47-годишният изпълнител на "Smack That" за първи път спомена за идеята си през 2018 г., но сега вече разполага с планове и инвестиция от 6 милиарда долара, за да започне работата по футурустичния град през 2021 г.

На пресконференция на 31 август Ейкън каза, че се надява проектът да осигури работа на много сенегалци, както и място, "където да се завърнат" на всички чернокожи, пострадали от расови предразсъдъци, независимо къде по света са.

"Ако си от Америка, Европа или друга диаспора, и искаш да дойдеш в Африка, искаме Сенегал да е първата ти спирка," казва певецът, цитиран от The Hollywood Reporter.

Ейкън, който е кръстил проекта си скромно Akon City, има пълната подкрепа на сенегалското Министерство на туризма. Градът ще бъде разположен на около 100 км от столицата Дакар и ще бъде изграден почти изцяло от метал и стъкло.

Доколко ще се осъществят добрите му намерения предстои да видим. Факт е обаче, че Ейкън е избрал дубайски архитект за проекта, защото не е намерил достоен африкански такъв. За момента не е ясно и каква част от материалите ще са местни, както и кой би могъл да си позволи да пребивава в Akon City.