Ако не сме много добри в краснописа, със сигурност поне веднъж са се шегували с нас, че пишем като с краката си. Но един мъж е способен да засрами всеки, който си позволява подобни шеги.

Мариан Баса е уличен артист, когото можем да срещнем на най-туристическите места в Барселона. Няма как да не ни направи впечатление, защото около него винаги има хора, събрали се да наблюдават как твори... с краката си.

Възхитени останаха и Александра и Даниел Петканови по време на екскурзията си в испанския град, затова и решиха да ни разкажат неговата история.

Баса е от Румъния, учил е в Букурещ, но заминава в чужбина, за да търси поле, на което да покаже на какво е способен. Страда от заболяване, заради което ръцете му са недоразвити и не може да си служи с тях.

Не го е правил никога през живота си, което го принуждава да се научи да борави с краката си. И успява да е толкова добър, че ни кара да не вярваме на очите си. Както в обичайно повтарящите се дейности в ежедневието, така и със създаването на изкуство.

Голямата страст на Мариан е рисуването. Твори от малък и във всяка рисунка оставя по малка част от себе си. По този начин смята, че се доближава до безсмъртието, защото ще остави нещо след себе си, което да вълнува хората.

Румънецът се препитава предимно с рисуване на портрети по снимка. И е наистина трудно да се различи снимката от рисунката. Умее и да пише толкова красиво с краката си, колкото много хора не могат с дясната си ръка.

Баса обаче има и друга голяма страст - кулинарията. За мнозина може да се струва неприемливо да готвиш с краката си, но той успява да го прави, без въобще да докосва храната.

Преди няколко месеца участва в румънско кулинарно шоу, в което показва на какво е способен. А видеата с него събират повече от милион гледания в YouTube. Мисленето, което води Мариан винаги напред, е, че когато волята ти е голяма, трудностите са нищожни.