През януари тази година 19-годишната Зара Ръдърфорд стана най-младият човек в света, който направи самостоятелно околосветско прелитане със самолет.

Кевин Филип и почти смъртоносния инцидент след акро полет с парапланер

Когато си на секунди от смъртта

Почти смъртоносният инцидент на Кевин Филип

Ето че сега, едва няколко месеца по-късно, Мак Ръдърфорд, по-малкият ѝ брат, ѝ измъква титлата изпод носа. Едва на 17, той вече официално е най-младият човек в света, прелетял около света със самолет, и то съвсем сам.

Мак, който е от белгийско-британски произход, е кацнал обратно тази сряда, на 24 август, на същото място, откъдето е отлетял - а именно - България.

Пътешествието му, с начална точка нашата страна, започва на 23 март и цели пет месеца му отнемат, за да прелети над 52 страни от пет континента. Но не съмняваме, че цялото това време, прекарано във въздуха, си е заслужавало, тъй като то му отрежда и място в Рекордите на Гинес.

А пътешествието си е било направо цяло приключение. Мак разкрива, че се е сблъскал с редица предизвикателства, сред които пясъчни бури в Судан, екстремни горещини в Дубай, затворени летища в Индия, мусонни дъждове, както и няколко технически проблема.

Но всичко това явно далеч не му се е струвало чак толкова лошо, колкото да спи в барака на изоставен тихоокеански остров. Този момент за Мак е бил най-робинзонкрузоновският, но му се е наложило след като е летял цели 11 часа от Япония до Аляска.

И в каквито и ситуации да попада по време на пътешествието, младият пилот не се отказва от мисията си в нито един момент. Все пак, той мечтае да стане именно пилот откакто е само на три години. Очевидно, че колкото повече е пораствал, толкова по-целеустремено е следвал мечтата си и през септември 2020 г., когато е на 15, става и най-младият квалифициран пилот в света, пише Guardian.

Робърт Морган, Дарън Харисън, Чесна 208 и как се приземява самолет, след като пилотът припада

Да приземиш самолет след като пилотът припада

А си просто пътник на борда

"С това пътуване се опитвам също да покажа, че младите хора могат да променят нещата, не е нужно да си на 18, за да направиш нещо специално - просто следвай мечтите си и в крайна сметка те ще се сбъднат", е вдъхновяващото послание на Мак Ръдърфорд.