Британската монархия съществува от много векове. И, подобно на други монархии в Европа и света", историята й е изпълнена с доста насилие, кръв и убийства. А духовете на много от загиналите продължават да бродят из средновековните замъци...

Крал Чарлз, кралицата-консорт Камила и официалното обявяване на датата на коронацията им

Крал Чарлз и едно дългоочаквано съобщение

Ето кога ще бъде коронацията

Поне така твърдят очевидци, сблъсквали се с привидения на известни фигури от миналото. Едно от местата, свързано с най-много смърт и, съответно, с най-много призрачни истории, е Лондон Тауър.

Замъкът, изграден преди почти хилядолетие от Уилям Завоевателя, е лобното място на една от най-известните дами в историята на Англия - Ан Болейн. Съпругата на Хенри Осми и майка на бъдещата кралица Елизабет Първа, така и не ражда момче на краля, и, за да се отърве от нея, той я обвинява в изневяра и я осъжда на смърт.

Снимка 593761

Източник: iStock

Ан Болейн е обезглавена на 19 май 1536 г. в Лондон Тауър, а векове по-късно много посетители твърдят, че са виждали призрака й да броди замъка. Един от пазачите на кулата за малко не губи работата си, когато припада при вида на призрака на Болейн, разказват от Royal Central.

Снимка 593763

Източник: iStock

Сред често забелязваните привидения в Тауър са тези и на две момченца, облечени в дрехи на аристократи. Това били синовете на крал Едуард Четвърти, убити от чичо си крал Ричард Трети, за да не попречат на пътя му към престола. Поне така гласи легендата.

Снимка 593764

Източник: iStock

Факт е обаче, че век по късно в кутии под стълбището на Тауър са открити два детски скелета. Като е вярвал, че това са убитите принцове, крал Чарлз Втори нарежда да бъдат погребани в Уестминстърското абатство.

Снимка 593765

Източник: iStock

Не само призраци на кралици и принцове обаче бродят из кулите и двора на Лондон Тауър. През 1816 г. един от пазачите забелязал гигантски призрак на мечка да броди край кулата. Което ни връща към любопитен период от историята на Тауър през XIII век, когато в нея са се отглеждали диви животни като мечки, слонове, леопарди и дори бяла мечка, която ловяла риба в Темза.